Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va aduce României o creştere a PIB-ului de 2% pe an

20 12. 2024
magistrala 6 ciolacu auto

Marcel Ciolacu a avut vineri după-amiază, la Palatul Victoria, o întrevedere cu premierul ungar, Viktor Orban, aflat în vizită la Bucureşti.

„Acum aproape o lună, am trăit împreună un moment istoric la Budapesta odată cu acordul privind aderarea completă a României la spaţiul Schengen. Îi mulţumesc, încă o dată, premierului Orban pentru sprijinul puternic şi decisiv în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivului Schengen. Este un rezultat excelent care nu ar fi fost posibil fără implicarea directă din timpul Preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene. Ridicarea controalelor la frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025 a fost un obiectiv de importanţă fundamentală pentru România, pentru români şi pentru economia românească. Dacă aderarea la Schengen va aduce României o creştere a PIB-ului de 2% pe an, cu siguranţă acest lucru se va vedea şi în economia Ungariei, poarta prin care produsele româneşti ajung pe pieţele europene”, a afirmat Ciolacu, în cadrul declaraţiilor de presă comune susţinute alături de Orban.

Discuţiile au vizat promovarea cât mai bună în regiune a intereselor economice ale celor două state.

„Avem în faţă noi oportunităţi care ni se deschid. Trebuie doar să lucrăm inteligent. De aceea, am discutat astăzi cu premierul Orban despre cum putem să ne promovăm şi mai bine interesele noastre economice în regiune. Aşa cum am discutat în trei, şi cu preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, obiectivul nostru principal este de a concretiza această relaţie în proiecte majore, cu efecte directe asupra cetăţenilor noştri. Ungaria este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României, dar trebuie să găsim noi oportunităţi pentru a creşte schimburile economice şi investiţiile reciproce”, a transmis Marcel Ciolacu.

El a subliniat că este nevoie şi de o acţiune comună la nivelul UE pentru creşterea competitivităţii economiilor din cele două ţări.

„În acest sens, am vorbit cu premierul Orban inclusiv despre modul în care putem să acţionăm în comun la nivelul Uniunii Europene pentru a creşte competitivitatea economiilor noastre. Punctual, am discutat astăzi şi de proiectele comune de infrastructură şi interconectare, care să susţină la rândul lor dezvoltarea economică”, a completat Ciolacu.

Potrivit acestuia, au fost analizate şi cele mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din regiune.

„Am abordat şi subiectul viitorului relaţiilor transatlantice într-un context global marcat de provocări fără precedent, nu doar din punct de vedere securitar, ci şi economic, social şi politic”, a menţionat Marcel Ciolacu.

El a mai evidenţiat că, în contextul situaţiei politice din România, un punct de echilibru îl reprezintă UDMR.