Ciolacu: Analizăm companiile de stat și marile companii străine mereu pe pierderi
Acesta a precizat că societățile cu capital de stat care înregistrează de mulți ani pierderi ar putea intra în procedura de insolvență.
„Nu vă ascund, că, după analiză, în funcție de unde functionează fiecare companie, la ce minister, dacă sunt pierderi în ultimii 5 ani și nu se vede nicio restructurare și niciun plan de redresare a acelor companii, se poate intra în zona de insolvență și să închidem aceste capitole, dacă de atâția ani nu se poate”, a spus premierul Ciolacu.
Sunt în atenție și companiile cu capital străin care au pierderi de mulți ani. „La fel ca și mari companii care funcționează pe teritoriul României și care sunt pe pierderi de 10-15 ani și nu înțelegem de ce tocmai în România nu fac niciun fel de profit, sunt ferm convins că ne vom uita foarte atent, împreună cu Ministerul de Finanțe, pe sumele de transfer (n.red. probabil se referă la prețurile de transfer).
Prețurile de transfer sunt cele la care se fac tranzacțiile între companiile părți ale aceluiași grup, denumite şi părți afiliate. Dacă prețul tranzacției între afiliați nu este în „intervalul de piață”, se consideră că profiturile obținute de părți în urma tranzacției nu sunt corect reflectate, afectând astfel impozitele și taxele plătite fie în România, fie în statul unde este situată partea afiliată.
Potrivit unui studiu EY România din 2022, 25% dintre companiile din România nu sunt pregătite pentru o inspecție de prețuri de transfer.