Ciolacu anunţă modificări legislative pentru ca ELCEN să îşi poată continua activitatea, după fuziunea cu Termoenergetica
„Modificăm şi completăm legea serviciului public de alimentare cu energie termică, care permite continuarea activităţii ELCEN după fuziunea cu Termoenergetica. Este o nouă măsură de sprijin, după ce ieri domnul ministru şi ELCEN au semnat un acord cu o companie americană pentru realizarea unui sistem revoluţionar de încălzire centralizat bazat pe energia geotermală din nordul Capitalei. Nu doar ELCEN, şi alte companii locale sau naţionale care asigură un asemenea serviciu public pot beneficia de aceste prevederi în cazul unor fuziuni sau absorbţii cu alte entităţi de stat”, a precizat premierul, în debutul şedinţei de guvern.
Conform expunerii de motive care însoţeşte proiectul de lege, acesta vizează modificări şi completări legislative, astfel încât în urma realizării fuziunii dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (C.M.T.E.B.), societatea absorbantă sau, după caz, noua societate rezultată din procedura de fuziune să poată continua prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Bucureşti (producere, transport, distribuţie şi furnizare energie termică), prin gestiune directă, prin cesionarea Contractului nr. 7/29.11.2019, semnat între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica Bucureşti – Ilfov şi C.M.T.E.B, cu toate drepturile şi obligaţiile izvorâte din acest contract şi din legislaţia aplicabilă.
În luna martie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara că fuziunea dintre ELCEN şi Termoenergetica este singura soluţie pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat funcţional pentru Bucureşti pe termen mediu şi lung.
„Fuziunea Termoenergetica – ELCEN e un subiect la care ţin foarte mult. E singura soluţie pentru asigurarea unui sistem de termoficare centralizat funcţional pentru Bucureşti pe termen mediu şi lung. Eterna problemă a datoriilor de la Termoenergetica – fostul RADET – va putea fi astăzi tranşată o dată pentru totdeauna. De asemenea, am adoptat un memorandum în Guvern care defineşte nişte paşi pe care i-am prezentat şi public. Noi, la Ministerul Energiei, deocamdată ne-am făcut treaba. Am solicitat acordul de principiu al Consiliului General, care a venit într-un final, după ce domnul primar Nicuşor Dan a fost de acord să supună la vot un proiect pe care Guvernul României l-a considerat necesar. Ministerul Dezvoltării, în paralel, face o analiză a schimbărilor legislative pe care le-ar impune această eventuală fuziune, după care se urmează paşii de guvernanţă corporativă: întâlnirea AGA pentru cele două companii şi votarea fuziunii, plus procesul de evaluare a activelor fiecărei companii. Cu siguranţă, ELCEN va ieşi mult mai valoros decât Termoenergetica şi n-are cum să fie altfel, pentru că are active mult mai importante”, a afirmat Burduja.