„Importăm 60% din necesarul de îngrășăminte. Avem discuții cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte. În 2027 începe extracția de gaze din Marea Neagră. Trebuie să punem minim un combinat pe picioare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acum trei săptămâni, Ciolacu a avut o întrevedere cu șeful OMV, Alfred Ștern, expirimându-și dorința ca OMV Petrom să investească în industria chimică.
“Cu şeful OMV am avut o discuție, fiindcă domnia sa știa de noile măsuri cu reindustrializarea României. Avem o mare problemă – importăm de aproximativ 13 miliarde produse chimice. În primul rând, îngrășămintele atât de necesare agriculturii. Am avut o discuție pentru a lărgi sfera de business pe care o desfășoară în România. Nu aş vrea să intru în detalii foarte multe, pentru că a fost o primă discuție aplicată pe această zonă”, a spus atunci Ciolacu.
Întrebat dacă există o speranță să se reînvie industria petrochimică în România, Marcel Ciolacu a spus: “Da. în acest moment, da. Este o discuţie foarte aplicată. 80% din prețul de la îngrășăminte reprezintă prețul gazului . Noi importăm aproape 65% din necesar. Combinatele au fost vândute și interesul a fost să fie închise. Încă funcționau foarte bine cele din Ucraina. Dar, între timp, cele din Ucraina nu mai funcționează și s-a creat o presiune a pieţei”, a spus atunci Ciolacu.
În acest moment mai funcționează în România un singur producător de îngrșăminte pentru agricultură, Azomureș, controlat de compania Ameropa din Elveția. Combiantul a oprit in nou producția în august din cauza prețului la gaze coroborat cu scăderea prețurilor la îngrășăminte. Potrivit ultimelor relatări din presă, combinatul ar fi de vânzare, iar un potențial investitor interesat ar fi omul de afaceri român Ștefan Vuza.