Premierul Ciolacu a avut consultări, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, a cărei temă centrală a fost nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Seful Executivului a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul şi efectele majorării salariului minim brut pe ţară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Aceasta va reprezenta o creştere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei.
De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menţine până la sfârşitul anului, arată sursa citată.
„Creşterea veniturilor şi protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acţiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Aşa cum am stabilit împreună cu sindicatele şi patronatele încă de la sfârşitul anului trecut şi am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu 1 iulie. Totodată, vom menţine până la sfârşitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflaţiei, protejăm puterea de cumpărare a angajaţilor cu venituri mici”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat în comunicat.
În cadrul întâlnirii au fost discutate şi alte teme, precum asigurarea forţei de muncă, atragerea banilor puşi la dispoziţia României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.
Salariul minim în România va creşte începând cu 1 iulie 2024 la valoarea brută de 3.700 de lei, cu menţinerea deductibilităţii de 200 de lei, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Mircea Burlacu.
„Am avut la mapă Hotărârea de Guvern privind creşterea salariului minim de la 1 iulie cum am convenit în decembrie, adică 3.700 de lei, menţinerea deductibilităţii fiscale, lucruri care de asemenea au fost convenite, urmează să adopte Hotărârea de Guvern, şi să producă efecte. E adevărat că nivelul acesta de salarizare este necorespunzător, dar cu privire la cuantumul salariului minim, stabilit prin Hotărâre de Guvern, în condiţiile actuale acesta a fost convenit. (…) Salariul minim în România va creşte începând cu 1 iulie 2024 la valoarea brută de 3.700 de lei, cu menţinerea acelei deductibilităţi de 200 de lei, care este şi în prezent”, a precizat Mircea Burlacu, după discuţiile avute în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit de la Guvern la care au participat şi reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS).
Acesta a mai spus că în prezent se lucrează la transpunerea directivei privind mecanismul de adaptare a salariului minim european.
„E mult de lucru. Urmează ca împreună cu specialişti de la Ministerul Muncii să avem întâlniri şi în primul rând să facem o analiză pe tot cadrul legislativ care trebuie modificat ca urmare a transpunerii directivei, să facem o analiză privind cadrul de acoperire cu contracte colective de muncă la nivel naţional, să avem o strategie privind încurajarea negocierilor colective şi să definitivăm formula de calcul a acestui mecanism”, a adăugat liderul sindical.
Potrivit sursei citate, în şedinţa de joi a Executivului au mai fost aprobate modificări la regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional Tripartit.