Ciolacu a menţionat că speră ca în negocierile cu Comisia Europeană să fie evitată blocarea fondurilor europene.
„S-a pornit în 2019 cu o datorie publică de 37%, din câte ştiu eu, şi cu un deficit bugetar de 2,7-2,9. Şi am avut, după două guvernări nefericite, am ajuns la un deficit de 9,2, fiind singurul stat din Uniunea Europeană care are un acord în ceea ce priveşte deficitul excesiv. Sunt multe măsuri care se iau şi mi-aş fi dorit ca aceste măsuri să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puţin probabil să ne încadrăm în deficitul asumat pentru anul acesta”, a afirmat Ciolacu, la o conferinţă comună cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în care a fost anunţat un plan de 50 de măsuri de reducere a cheltuielilor.
Marcel Ciolacu a precizat că România este, totuşi, în stabilitate economică.
„Nu vorbim de o criză economică, nu vorbim de recesiune în România. Vorbim pur şi simplu de lucruri pe care ni le-am asumat în faţa Comisiei şi cred că cel mai important este să continuăm acest dialog cu Comisia ca să nu se întâmple ce este cel mai rău pentru orice stat membru al Uniunii Europene, respectiv blocarea fondurilor europene. Eu cred că mai mult ca sigur că vom reuşi împreună să evităm acest lucru, să avem o negociere corectă cu Comisia, cu elemente atât în ceea ce înseamnă cheltuielile, dar şi veniturile, şi de aici să avem un plan foarte corect şi asumat pe perioada următoare”, a adăugat premierul.
El a mai spus că nu caută vinovaţi şi îşi asumă în totalitate aceste măsuri.
„Nu este confortabil, cred că nici pentru mine, nici pentru domnul ministru, şi de aceea am şi preferat să vină astăzi, fiindcă, repet, eu nu caut nici vinovaţi şi nici nu fac parte din oamenii politici care să-şi asume doar pe cele bune”, a adăugat Marcel Ciolacu.