Ciolacu: Mărirea adâncimii Canalului Bâstroe este nepermisă de tratatele internaționale. MAE și Ministerul Trasporturilor vor fi implicate în negocieri
„Nu se pune în balanţă ajutorul pe care trebuie să-l facem – şi umanitar, şi economic, şi nu numai Ucrainei – cu situaţia de la Canalul Bâstroe. La nivelul UE s-a hotărât că singurul canal navigabil din Delta Dunării este Sulina şi, printr-o excepţie, MAE, îndreptăţit, şi-a dat un acord ca la un pescaj de 3,5 să se poată naviga în această situaţie excepţională în care se află Ucraina. S-a constatat, am văzut cu toţii anunţurile făcute de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din Ucraina, că se poate naviga cu pescaj de 7 metri. Asta înseamnă că acolo s-au făcut nişte lucrări şi s-a mărit adâncimea, lucru nepermis de acordurile internaţionale şi de mediu”, a declarat Ciolacu la Palatul Parlamentului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că pe data de 24 februarie va avea o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, prilej cu care va discuta această situaţie.
El a adăugat că situaţia se va discuta totodată prin MAE şi, cel mai probabil, prin Ministerul Transporturilor împreună cu Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor din Ucraina şi s-a arătat ferm convins că, după aceste discuţii, se vor găsi şi soluţiile tehnice.
„Din punctul meu de vedere, trebuie să se intre în legalitate cât mai repede şi se poate face acest lucru şi tehnic. (…) Am vorbit (în coaliţie – n.r.) de principii şi de decizia că nu se poate face în continuare acest transport cu pescaj mai mare de 7 metri”, a subliniat liderul PSD.
Pe de altă parte, el consideră că „nu trebuie să începem să împărţim oamenii în buni şi răi, în susţinători ai Rusiei, când vrem să ne apărăm Delta Dunării”.
„Delta Dunării e ceva sacru pentru România. Nimeni nu se poate apropia de Delta Dunării, ca să înţelegem foarte clar”, a transmis Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă situaţia legată de Canalul Bâstroe nu afectează deja Delta Dunării, el a spus: „Să sperăm că nu într-un mod radical. Categoric că afectează, pentru că altfel n-am fi avut aceste acorduri de adâncime, dacă nu ar fi afectat. Acele acorduri s-au făcut în urma unor expertize. (…) MAE şi-a dat acordul de a se naviga şi pe Chilia, şi pe Canalul Bâstroe. Cum se dă un accept, se poate şi retrage”.
Citește și: