El a fost întrebat dacă este adevărat că negocierile care urmează să fie purtate cu Comisia Europeană asupra planului de reducere a deficitului vor porni de la un deficit de aproape 8%.
„De unde aveţi dumneavoastră (…) am informaţii, de această dată, diferite de dumneavoastră. Noi plecăm de la o discuţie de 6,9, cum ne-am asumat la rectificare. Cu adevărat cu o proiecţie pe șapte ani a reducerii deficitului. Nu este o catastrofă, chiar nu este o catastrofă. Nu se ajunge la 8%. S-a spus şi anul trecut şi acum doi ani că o să fie o nenorocire, nu este o nenorocire, mai ales că 84% sunt bani duşi în investiţii „, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a accentuat că anii următori, 2025 şi 2026, reprezintă o mare provocare în ceea ce priveşte investiţiile pentru România.
„Şi pe exerciţiul financiar actual proiectele să ajungă la maturitate, normal că au cofinanţare şi aici de 15%, dar cofinanţarea la infrastructura mare în PNRR am ajuns la aproape 60%, mai ales pe rutier. Sunt foarte multe granturi pe care nu ne permitem să le pierdem, deci următorii doi ani vor fi o provocare pentru România, să mergem în acelaşi ritm, cel puţin, ca şi anul acesta. Părerea mea e că vom termina anul la investiţii în jur 110-120 de miliarde, va fi istoric pentru România şi foarte greu de bătut”, a declarat Ciolacu.
Premierul a făcut precizările la plecarea de la la Ziua Unităţii Germane, eveniment organizat de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti.