Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că va solicita demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), în cazul în care Comisia Europeană consideră că este necesar, iar procedura de numire în funcții va fi reluată, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 12 iul. 2024, 18:18
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru

Premierul a fost întrebat dacă ia în calcul să îi demită pe membrii conducerii AMEPIP, după ce Comisia Europeană a transmis Guvernului o serie de critici cu privire la felul în care au fost făcute numirile la şefia agenţiei.

„Noi avem nişte reforme de dus la îndeplinire. Aceste reforme sunt în cererea de plată numărul 3. Am făcut procedurile pe legislaţia românească, dânşii au constatat că există la aceste proceduri anumite incompatibilităţi, din punctul dânşilor de vedere. Astăzi, la Bruxelles sunt secretarul general al Guvernului, ministrul Transporturilor şi ministrul Energiei. O să aibă o discuţie aplicată cu tehnicul Comisiei, cu fiecare companie şi punct în parte. Am discutat cu colegii mei după primele întâlniri. La AMEPIP au foarte multe de reproşat, nu că s-a încălcat legea, că procedura, din punctul lor de vedere, nu a fost transparentă, cum este în celelalte ţări. Eu, prim-ministrul României, voi cere în primul rând demisia celor care au urmat procedura legală, dar noi mai avem de implementat şi reformele pentru OECD, acolo sunt anumite modificări la legislaţie să nu se mai întâmple acest lucru”, a spus premierul la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că în şedinţa de guvern se vor face modificările necesare în legislaţie pentru a nu se mai întâmpla acelaşi lucru şi la alte numiri şi astfel va fi închisă şi ţinta din OECD şi jalonul din cererea de pată numărul 3.

„O să vorbesc cu cei care au câştigat pe procedura de 109 (OUG nr.109/2011 – n.r.) în acest moment să îşi dea demisia şi să refacem această procedură, dacă la concluzia aceasta a ajuns Comisia”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Președinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice este Mihai Precup, fost secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor. El a fost numit în această funcție în 16 noiembrie 2023, pentru un mandat de patru ani.

Precup a ajuns președinte al instuției în urma unui concurs la care s-au înscris trei persoane. Una dintre acestea s-a retras din cursă, iar dintre cei doi candidați, Precup a obținut punctajul cel mai mare (93,40). Vicepreședinți ai AMEPIP ai fost numiți cu acest prilej, cu mandate de patru ani, Ciprian Cătălin Hojda şi Victor Moraru.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă. Peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ...
România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, iar peste 50% din producţie pleacă la export, astfel încât este normal să promovăm sectorul......
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita ...
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Echipele de la Apele Române Dobroge Litoral desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot ...
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la începutul lui 2025
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la ...
Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va atinge ţinta de 2% vizată de Banca Centrală Europeană la ...