Ca prim obiectiv, el a anunţat „readucerea la viaţă a marilor uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie cu ajutorul capitalului privat”, scrie Agerpres.
„Avem nevoie de oţel românesc, de alte materiale de construcţie, pentru a construi autostrăzi şi locuinţe cu produse româneşti. Trebuie să investim masiv în industria chimică. Importăm îngrăşăminte agricole de 3 miliarde de euro în fiecare an, în loc să le producem în ţară. Vreau un parteneriat real cu sectorul farmaceutic pentru a investi masiv în fabricile de medicamente. Vorbim de un program naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 miliarde de lei. Nu trebuie să ne îndatorăm pentru asta. Vom lua o parte din bani din vânzarea certificatelor de emisii cu efect de seră care revin României„, a spus Ciolacu.
Un alt obiectiv pentru România viitorului îl reprezintă o nouă politică de stat dedicată marilor proiecte, a adăugat el.
„Trebuie să atragem investiţii mari, în domenii-cheie pentru viitorul economiei. Vom acorda pachete de ajutor de stat şi garanţii pentru investiţii Greenfield de minimum 500 de milioane de lei. Ne propunem să avem cel puţin trei investiţii de această mărime în fiecare an. Şi doar firmele care îşi îndeplinesc ţintele stabilite prin contract vor primi bonificaţii fiscale”, a spus Ciolacu.
Potrivit acestuia, un alt obiectiv trebuie să-l reprezinteformarea unor noi generaţii de specialişti prin sistemul de învăţământ tehnologic.
„Avem nevoie să investim masiv în energie curată. Asta înseamnă facturi mai mici pentru oameni şi mai multă competitivitate pentru marea industrie. Asta va însemna automat şi o reducere a cheltuielilor statului. Vom adopta programul ‘Zero costuri cu utilităţile’ pentru spitale, şcoli şi grădiniţe. Toate aceste instituţii îşi vor asigura energia cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi solare prin programe de stat. Îmi doresc să investim în cercetare. România trebuie să dezvolte fabrici de baterii electrice, la fel cum poate să devină jucător important pe piaţa semiconductorilor”, a mai declarat premierul.
El s-a referit şi la o doua direcţie strategică de dezvoltare a ţării – Agricultura.
„Trebuie să ne asigurăm că, indiferent de crizele care vor veni, România va avea mâncare sănătoasă şi la preţuri accesibile pentru toţi românii. Vom continua să dezvoltăm fabricile de procesare româneşti şi vom creşte subvenţiile pentru fermierii noştri”, a adăugat Ciolacu.
Dezvoltarea serviciilor este cea de-a treia direcţie strategică.
„Vom creşte în continuare alocările pentru toate programele de finanţare a IMM-urilor. În paralel, firmele care fac export vor fi susţinute prin bonificaţii fiscale. Totodată, trebuie să dezvoltăm serviciile medicale şi de educaţie, printr-un sistem avantajos de deduceri din impozitul pe salarii. Trebuie să ne gândim serios şi la Turism. Avem o ţară extraordinară, începem să avem autostrăzi şi şosele moderne. Trebuie să folosim tot acest potenţial”, a transmis preşedintele PSD.
În opinia acestuia, triunghiul strategic al dezvoltării României în următorii 10 ani îl reprezintă Industria – Agricultura – Serviciile.
Marcel Ciolacu s-a referit şi la importanţa dezvoltării sectorului construcţiilor prin absorbţia masivă din fonduri europene şi dezvoltarea infrastructurii.
„Vreau să fiu clar: susţin necondiţionat protejarea spaţiilor verzi! Am susţinut centura verde a Bucureştiului şi Via Transilvanica. Dar vă reamintesc că excesele şi extremele sunt dăunătoare. Nu putem să protejăm clădiri dezafectate sau terenuri virane. Acelea nu sunt centuri verzi, sunt centuri gri. Murdare, toxice şi uneori aflate chiar în inima oraşelor. Trebuie să schimbăm legile în beneficiul oamenilor pentru a putea reconstrui aceste spaţii, pentru a face locuinţe la preţuri accesibile pentru tineri. Şi pentru a creşte noi comunităţi. Putem avea şi clădiri noi şi parcuri multe, ele nu se exclud. Doar trebuie să proiectăm inteligent”, este de părere Ciolacu.
Liderul PSD a punctat că acesta este planul său economic pentru România, care, însă, nu se poate realiza fără un parteneriat autentic între stat şi privat.
„Avem nevoie de onestitate de ambele părţi. Statul nu mai poate decide creşteri de taxe peste noapte, dar toţi trebuie să plătească taxele care sunt în vigoare. Nu doar cei corecţi, ci toţi! Şi mai este ceva – pentru ca investitorii să aibă încredere, să vină să dezvolte afaceri în România trebuie să aibă certitudinea că banii lor sunt în siguranţă. Asta înseamnă să avem un stat de drept deplin funcţional, cu pârghii şi mecanisme eficiente de control între puterile statului. Iar instituţiile care aplică legea să continue să îşi facă datoria. Voi avea, ca şi până acum, toleranţă zero pentru cazurile de corupţie şi pentru încălcarea drepturilor omului”, a mai arătat Ciolacu.