Guvernul s-a răzgândit – Taxa pe construcţii speciale scade la 1%, normele de implementare vor fi elaborate în 90 de zile. Executivul cere companiilor să înghețe prețurile timp de șase luni, “din solidaritate”

Guvernul a decis în şedinţa de luni ca taxa pentru construcţii speciale ("taxa pe stâlp") să fie redusă de la 1,5%, cum era prevăzută iniţial în "Ordonanţa trenuleţ", la 1%, iar normele de implementare a acestei măsuri urmează a fi elaborate în termen 90 de zile, a anunţat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
Economica.net - lun, 30 dec. 2024, 15:04
Guvernul s-a răzgândit - Taxa pe construcţii speciale scade la 1%, normele de implementare vor fi elaborate în 90 de zile. Executivul cere companiilor să înghețe prețurile timp de șase luni, “din solidaritate”

„Ordonanţa de urgenţă prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcţiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcţii speciale. (…) Astăzi s-a făcut o modificare, nu mai este de 1,5% este de 1%. Impozitul se va aplica conform ordonanţei pe alte construcţii decât cele care sunt impozitate la nivel local”, a explicat ministrul Finanţelor, scrie Agerpres.

El a adăugat că Ministerul de Finanţe va veni cu o propunere de norme şi vor fi analizate inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicaţii etc.

„Este un domeniu foarte complex. Eu mi-aş fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie. (…) Veniturile se fac venituri la buget. Dar, încă o dată, în următoarele 90 de zile avem răgazul necesar de a discuta cu toate ramurile industriale implicate, de a vedea impactul exact şi de a lucra la norme de implementare sustenabile, corecte şi norme care pot să ducă la o implementare reală. (…) Impactul trebuie calculat într-adevăr pe fiecare industrie în parte şi normele trebuie elaborate ca atare”, a precizat Tanczos Barna.

Potrivit ministrului, prima plată ar urma să fie făcută după data de 1 iulie şi a doua după 1 octombrie, urmând ca detaliile să fie stabilite în norme.

Această taxă este o recomandare a Băncii Mondiale, a precizat Tanczos Barna.

Ştirea iniţială

Ciolacu renunță, deocamdată, la noua taxă de 1,5% pe construcții, dar cere companiilor să înghețe prețurile timp de șase luni, “din solidaritate”

Premierul Marcel Ciolacu nu introduce încă în legislație taxa pe construcții, de 1,5%, contestată dur mai ales de sectorul energetic, dar cere firmelor din România să înghețe prețurile timp de jumătate de an.

”Introducem impozitul pe construcțiile speciale, care nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele și după ce ministrul Finanțelor va avea discuții cu marile companii care vor urma să aibe investiții”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern în care se aprobă OUG “trenuleț”, care conținea și taxa.

Astfel, noua taxă pe construcții de 1,5%  nu se va aplica în primele trei luni din 2025, timp în care se vor redacta normele metodologice de aplicare, potrivit unor surse citate de Profit.ro.

Taxa a fost aspru criticată de companiile din sectorul energetic, mai ales. Puteți citi poziția Federației Patronale a Energiei aici:

Companiile din energie avertizează: Noua taxă pe construcții de 1,5% va afecta semnificativ toate investițiile, va lovi în securitatea energetică a țării și va provoca scumpiri pentru toți clienții

Pe de alt[ parte, premierul a cerut firmelor să manifeste solidaritate cu populația României șli sp nu crească prețurile timp de șase luni.”Solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Totuși, el a și amenițat firmele care au un comportament fiscal incorect, cerându-le să plătească taxele sau să plece. ”În final, fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile. Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Deci plătiți toți corect sau plecați!”

Te-ar mai putea interesa și
Sindalimenta: Guvernul Ciolacu 2 și-a început mandatul cu o nouă minciună
Sindalimenta: Guvernul Ciolacu 2 și-a început mandatul cu o nouă minciună
Ordonanţa „Trenuleţ" vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale, iar efectele catastrofale ale acestor măsuri vor trebui acoperite tot de mediul privat, susţin......
A patra zi de zboruri anulate la Iași din cauza ceții
A patra zi de zboruri anulate la Iași din cauza ceții
Este a patra zi de zboruri anulate la aeroportul din Iași din cauza ceții. În timp ce unele zboruri au fost deviate, altele ...
Producția și importul de cărbune au scăzut în primele 10 luni din 2024
Producția și importul de cărbune au scăzut în primele 10 luni din 2024
Producţia de cărbune a României a depăşit, în primele zece luni ale acestui an, 1,595 milioane tone echivalent petrol ...
Temperaturi peste media perioadei în București de azi până sâmbătă
Temperaturi peste media perioadei în București de azi până sâmbătă
Temperaturi peste normalul perioadei, cer variabil şi precipitaţii în special vineri, către orele serii şi noaptea, ...