Cioloș: Cartele pre-pay din România au fost folosite la pregătirea anumitor atentate din alte state UE
‘Ei se plâng (autorităţile responsabile – n.r.)… ştiţi discuţia veche apropo de cartelele PrePay. De exemplu, înţeleg că România e una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele PrePay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România’, a spus Cioloş, la Pro TV.
În context, el a adăugat că ministrul Justiţiei şi ministrul de Interne vor aduce în atenţia Executivului ”aceste elemente”, urmând să fie puse în discuţie. ‘Să nu aibă cineva intenţia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice’, a mai spus prim-ministrul.
El a precizat că situația va fi analizată în Guvern, pe baza unui document redactat de ministerele Justiției și Internele, iar concluzile vor fi anunțate public.
Cioloş a mai declarat că, în România, există un potenţial risc privind atentatele teroriste, dar a precizat că lucrurile sunt ţinute sub control de autorităţi şi serviciile de informaţii.
‘Nu trebuie să ne ascundem după deget. Riscul există. Suntem în Uniunea Europeană. Participăm activ la lupta aceasta împotriva terorismului, deci potenţial riscul există, însă aşa cum stau lucrurile acum, ele sunt ţinute sub control, în sensul că autorităţile îşi fac treaba. Eu din discuţiile pe care le-am avut în această săptămână cu autorităţile responsabile, şi guvernamentale şi serviciile de informaţii, înţeleg că lucrurile sunt ţinute sub control, dar, sigur, vigilenţa este foarte mare’, a declarat Dacian Cioloş, duminică, la Pro TV, vorbind despre riscurile privind atentatele teroriste după atacurile de la Bruxelles.
Întrebat dacă serviciile de informaţii cer mai multă autoritate, premierul a spus că acestea solicită instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situaţia. ‘Sunt lucruri care au fost puse în discuţie apropo de lupta împotriva terorismului, lucruri care probabil vor reveni’, a spus Cioloş, precizând că atât el, cât şi cei din servicii sunt foarte atenţi şi la transparenţa şi drepturile cetăţeneşti.
Referindu-se la posibilele consecinţe ale terorismului asupra României, premierul a arătat că sunt aceleaşi cu consecinţele asupra Uniunii Europene, respectiv o creştere a stării de teamă, de incertitudine, care presupune solidaritate şi răspunsuri coordonate. ‘Ceea ce nu e uşor, pentru că toată discuţia aceasta în jurul migraţiei a creat sau a întărit disensiunile între statele membre. Uniunea Europeană se află într-un moment dificil, de răscruce aş spune, pentru că avem nevoie de încredere şi la nivelul leadershipului politic şi între statele membre, pentru că riscul de disoluţie în UE este mare şi putem plăti un preţ foarte ridicat’, a mai spus Cioloş, vorbind chiar despre riscul unei ”dezmembrări” a Uniunii Europene.