Cioloş: Acordul de Liber Schimb nu înseamnă doar cerinţe faţă de R. Moldova, ci şi sprijin financiar
‘Pentru unele produse, Republica Moldova poate să impună cote şi să controleze cantitatea de produse europene care va intra pe piaţa moldovenească’, a declarat oficialul european, citat de un comunicat al parlamentului.
Dacian Cioloş a mai spus că Republica Moldova beneficiază de susţinerea deplină a Comisiei Europene. ‘Republica Moldova are tot sprijinul Comisiei Europene, dar este important ca, în această perioadă de emulaţie pozitivă la Bruxelles, autorităţile să continue eforturile de implementare a reformelor’, a menţionat comisarul european.
Totodată, a fost remarcat şi faptul că Acordul de Comerţ Liber cu UE este unul asimetric, în favoarea Republicii Moldova, pentru care au fost acordate concesii fără precedent.
Igor Corman a exprimat mulţumiri Comisiei Europene şi, personal, comisarului Dacian Cioloş, pentru sprijinul acordat autorităţilor în dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural. ‘Dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural reprezintă una dintre priorităţile noastre. Odată cu semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb, vor apărea mai multe oportunităţi pentru producătorii locali. De aceea, este important să informăm cetăţenii şi mediul de afaceri ce presupune Acordul de Liber Schimb cu UE, dar şi să le explicăm care sunt avantajele de care se pot bucura’, a subliniat Igor Corman
Oficialii au discutat şi despre accesarea fondurilor ENPARD de către Republica Moldova, cu ajutorul cărora producătorii locali vor avea posibilitatea să-şi consolideze capacităţile pentru a corespunde standardelor şi normelor UE.
Dacian Cioloş se află la Chişinău într-o vizită de două zile, unde a participat joi, alături de comisarul european pentru extindere Stefan Fule, la o reuniune a miniştrilor agriculturii din ţările UE şi ale Parteneriatului Estic.