‘Comisia Europeană va propune dublarea cotelor pentru produsele agricole din Republica Moldova pe piaţa europeană. Astfel, vor putea fi exportate 400 de mii de tone de mere, două mii tone de roşii, câte 10 mii tone de prune şi struguri. Este vorba despre o cantitate echivalentă cu producţia agricolă pe care Republica Moldova o vinde în prezent pe alte pieţe’, a declarat Dacian Cioloş, citat de un comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Chişinău.
Comisarul european a dat asigurări că UE va acorda sprijinul necesar fermierilor din Republica Moldova, astfel ca produsele agricole să fie prelucrate şi comercializate conform standardelor comunitare. În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană va aloca 120 de milioane de euro pentru modernizarea agriculturii şi programe de dezvoltare rurală în Republica Moldova. ‘În luna iulie, va sosi la Chişinău prima tranşă în valoare de 64 de milioane de euro. Agricultorii vor înţelege că au doar de câştigat de pe urma semnării Acordului de asociere cu UE’, a precizat Dacian Cioloş.
Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, a salutat anularea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, precizând că această decizie consemnează succesele realizate până în prezent în procesul de modernizare a ţării. ‘Consolidarea instituţiilor democratice, reforma sistemului judecătoresc şi combaterea corupţiei trebuie să fie subiecte prioritare pe agenda guvernului Republicii Moldova şi de acum încolo’, a spus oficialul european.
Nicolae Timofti a vorbit despre reformele implementate de autorităţile de la Chişinău în vederea realizării angajamentelor asumate faţă de partenerii occidentali în cadrul Parteneriatului Estic. ‘Semnarea Acordului de asociere cu UE, pe 27 iunie acest an, oferă o şansă pentru o viaţă mai bună tuturor cetăţenilor ţării’, a spus Timofti.