„Obiectivul este de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţie în spitale pentru că de aici au apărut problemele zilele trecute. (…) Vom testa produsele de dezinfecţie. (…) Pe de o parte concentraţia produselor folosite pentru dezinfecţie, aşa numitele biocide, dar şi eficacitatea lor. În cursul zilei de mâine (duminică – n.r.), am cerut Ministerului Sănătăţii să se organizeze în aşa fel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eşantioane ale produselor folosite acum pentru dezinfecţie din toate spitalele, deci toate produsele, indiferent de provenienţa lor, şi de la toate spitalele din România”, a spus Cioloş, la finalul unui comandament convocat la Palatul Victoria, la care au mai participat şi conducerile ministerelor Sănătăţii şi Afacerilor Interne, a Cancelariei Primului-Ministru şi Corpului de control al premierului.
Cioloş a adăugat că tot duminică eşantioanele de dezinfectanţi de la cele 50 de spitale cu probleme de sanitaţie vor ajunge la ICECHIM.
„Am asigurări de la doamna director general de la ICECHIM, cu care am avut o discuţie astăzi, că Institutul se va organiza în aşa fel încât să poată asigura în zilele următoare testarea acestor probe – cu prioritate pentru probele provenind din cele 50 de spitale şi sper eu ca până miercuri cel târziu, până la sfârşitul zilei de miercuri, să avem primele rezultate ale testelor de concentraţie, cel puţin pentru cele provenind din cele 50 de spitale. După aceea, în zilele următoare, din săptămâna viitoare, vor continua testele şi pentru celelalte eşantioane din celelalte spitale”, a explicat prim-ministrul.
El a adăugat că, în ceea ce priveşte testele de eficacitate în cazul acestor produse de dezinfecţie, România nu are laboratoare publice care să facă asemenea verificări.
„Am înţeles de la specialişti că, dincolo de aceste teste de concentraţie, pentru a ne asigura de calitatea produselor avem nevoie şi de teste de eficacitate. Şi am constatat şi aici cu surprindere că nu avem nici pentru teste de eficacitate laboratoare acreditate în România, laboratoare publice vorbesc. Există doar, din câte am înţeles, unele laboratoare private ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există în schimb două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare şi am cerut ca şi acest proces de acreditare să fie realizat cu celeritate”, a mai spus premierul.
Sursa: AGERPRES