‘O măsură pe care am luat-o chiar în această săptămână cu modificarea Codului fiscal – un mecanism simplificat de TVA pentru agricultori, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau pentru fermele de familie. (…) Aceste categorii de agricultori pot opta sau pentru plata TVA normală, deci pentru înscrierea în regim de TVA normal, sau pot să opteze pentru acest mecanism simplificat, care va presupune un TVA zero pentru aceşti agricultori. (…) Ei nu vor factura cu TVA şi nu vor deduce TVA, deci vor fi scutiţi de toată această birocraţie şi această înregistrare a TVA. Însă dat fiind faptul că aceşti agricultori totuşi cumpără cu TVA inclus în preţ anumite inputuri, chiar dacă acel TVA este mai mic de 9%, Ministerul Finanţelor pregăteşte acum un mecanism prin care aceşti agricultori să poată să recupereze această sumă sau această cheltuială suplimentară pe care o au prin faptul că plătesc sau cumpără (…) anumite inputuri cu un preţ care are inclus şi TVA. (…) Aceşti agricultori nu numai că (…) nu vor deduce şi nu vor factura cu TVA, dar, atunci când vor vinde produsele, la preţul normal al produsului vor putea adăuga un anumit procent care le va permite lor să recupereze cheltuiala. (…) Cel care va cumpăra produsele respective de la agricultor, care în general sunt agenţi economici plătitori de TVA, ei vor recupera acea diferenţă de la stat, în mecanismele de rambursare a TVA’, a explicat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă comună cu reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care a avut loc la Palatul Victoria.
Potrivit lui Cioloş, agricultorii aşteaptă de multă vreme acest mecanism. ‘Am tot căutat soluţii care să fie şi conforme cu legislaţia europeană (…) şi am identificat în sfârşit acest mecanism care va intra în vigoare în perioada imediat următoare’, a spus Cioloş.
Totodată, printre măsurile luate de Guvern în domeniul agriculturii, premierul Cioloş a amintit scăderea TVA pentru lucrări agricole, pentru servicii agricole şi pentru inputurile folosite în agricultură de la 20% la 9%.