Cioloş a vorbit despre dezvoltarea schimburile comerciale între România şi China în contextul participării sale, sâmbătă, la cea de-a 5-a reuniune a şefilor de guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi China, în format 16+1, organizată la Riga, în Letonia.
„Aşteptăm semnale concrete din partea autorităţilor chineze pentru accesul produselor agro-alimentare româneşti pe piaţa chineză. Mă gândesc în primul rând la carne şi la produsele din carne. Există deja acces pentru un operator pentru carne de porc, dar ne aşteptăm şi la alţi operatori, (…) şi în alte domenii în producţia de carne”, a declarat premierul Cioloş, sâmbătă, în timpul unor declaraţii de presă acordate la Riga, conform unei înregistrări publicate pe pagina de YouTube a Guvernului.
Potrivit premierului, este necesară acordarea certificatelor de export care să permită accesul acestor produse româneşti pe piaţa chineză.
„E vorba de acreditarea companiilor româneşti, care produc carne şi care doresc să exporte. Această acreditare se face cu fiecare caz în parte, pornind şi de la situaţia sanitar-veterinară a acestor întreprinderi româneşti şi aici, Autoritatea Sanitar-Veterinară este în contact cu autoritatea similară din China, însă e nevoie şi de un impuls la nivel înalt pentru acest lucru. Cunosc bine acest subiect încă de pe vremea când eram comisar european şi ştiu că dincolo de partea tehnică e nevoie de un impuls şi la nivel guvernamental”, a spus Cioloş.
Şeful Guvernului a mai afirmat că este interesat şi de dezvoltarea turismului între cele două ţări.
„În acest sens, s-au făcut deja paşi pentru a se facilita partea administrativă a obţinerii vizelor pentru turiştii chinezi, care vizitează România, şi (…) ar exista o oportunitate chiar a unor chartere din China, cu destinaţie Bucureşti, destinaţie directă”, a explicat Cioloş.
Totodată, acesta a spus că, în marja summitului, urma să aibă întâlniri bilaterale cu prim-ministrul chinez, Li Keqiang, şi cu cel leton, Maris Kučinskis.
„Am avut contacte cu mai mulţi prim-miniştrii care (…) sunt prezenţi aici”, a spus Cioloş, dându-i exemplu pe omoloaga sa din Polonia, pe prim-ministrul slovac şi pe premierul sârb.
Pe de altă parte, Dacian Cioloş a precizat că, în timpul discuţiilor cu omologul său chinez, va aborda şi subiectul proiectelor de la Rovinari şi Cernavodă.
„Urmează (…) să subliniez faptul că s-a progresat în acest an destul de mult şi pe proiectul (…) termocentralei de la Rovinari şi pe cel de la Cernavodă, pe reactoarele 3 şi 4. Suntem în faze avansate, dar sunt câteva puncte care trebuiesc încă clarificate şi pe care avem nevoie de o poziţie clară şi din partea chineză. Noi trebuie să ţinem cont şi (…) de reglementările de piaţă europene, care trebuie să se traducă în elementele de contract care urmează să fie decise”, a explicat Cioloş.