Cioloş: Avem nevoie de o legislaţie care să consfinţească rolul fermierului din fermă familială ca antreprenor

Economica.net
21 03. 2016
metz_farm__summer_2011_59737000

„Avem nevoie de o legislaţie care să consfinţească rolul fermierului din fermă familială ca şi antreprenor şi să aibă posibilitatea, ca şi fermier, să cotizeze atât cât poate şi pentru pensie şi pentru asigurări sociale şi asigurări de sănătate şi să fie recunoscut. Şi mai mult să poată să îşi angajeze legal membrii familiei care oricum lucrează în fermă şi care unii dintre ei nu au nici asigurare de sănătate, nici contribuţie la pensie şi nu îi recunoaşte nimeni. Deci vrem să vedem cum putem modifica cadrul juridic (…)”, a spus Cioloş.

Premierul a explicat că în Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate „Reforma Cioloş se întoarce acasă”, lansat, luni, la Ciugud, se regăseşte o măsură care îşi propune crearea cadrului legislativ necesar pentru fermierul român.

„Avem o măsură stabilită în pachetul acesta tocmai pentru a da acest cadru legal scos la lumină şi pentru fermier. Inclusiv pentru zilieri, când se angajează sezonier să nu mai fii obligat să-i plăteşti la negru, să-i plăteşti cu anumite vouchere şi în voucherul respectiv să fie inclusă şi o contribuţie minimă pentru sănătate sau pentru pensie chiar dacă vine într-o primă fază statul cu o anumită contribuţie ca să nu crească valoarea taxei, impozitului plătit de fermierul care îşi angajează ziler. Atât timp cât lucrăm pe ascuns şi facem producţie pe ascuns, cât vindem producţia pe ascuns nu avem cum să ne dezvoltăm pentru că nu putem beneficia nici de vânzarea în circuitul comercial organizat, nu putem beneficia nici de credite şi nici de fonduri europene”, a mai spus Dacian Cioloş.

Cioloş a afirmat că unul dintre paşii importanţi pe care Guvernul vrea să îi facă în domeniul agricol vizează crearea unui cadrul juridic clar pentru ferma de familie şi pentru formele cooperative care să permită fermelor familiale să lucreze împreună pe aceste segmente.

Premierul a mai spus că din punctul său de vedere cooperative agricole care să aibă şanse în mentalitatea rurală românească sunt cele care pun în centru ferma de familie, care este pilonul de bază, şi în care fermierul, agricultorul rămâne proprietar pe bunurile lui de producţie, pe producţia lui şi foloseşte cooperativa pentru anumite servicii, pentru aprovizionare sau achiziţii la preţuri mai bune negociate în comun.

Premierul Dacian Cioloş a lansat, luni, în comuna Ciugud, din judeţul Alba, „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate «Reforma Cioloş se întoarce acasă»”. La întâlnire au participat şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vicepremierul Vasile Dîncu precum şi numeroşi fermieri şi primari din zona Ardealului.