‘Căutăm noi modalităţi de a sprijini producătorii din Republica Moldova afectaţi de încetarea importului de fructe şi legume de către Federaţia Rusă. Am avut astăzi o întâlnire de lucru pe această temă împreună cu comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht şi cu comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle, după ce, ieri (marţi – n.r.), am discutat la Bruxelles cu vicepremierul Republicii Moldova, Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. Împreună, căutăm soluţii pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a unor cantităţi de mere, prune, struguri, folosind atât oportunităţile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA) cât şi în cadrul altor instrumente de comerţ pe care le avem la dispoziţie şi care pot fi mobilizate rapid’, a precizat comisarul european.
Potrivit acestuia, este important ca Republica Moldova să folosească la maxim contingentele de export pe care le are pe piaţa europeană şi să îşi diversifice pieţele de desfacere pentru aceste produse.
‘Totodată, de ambele părţi se fac eforturi pentru ca acordul de liber schimb UE- Republica Moldova să înceapă să fie aplicat înainte de data prevăzută, pentru a oferi producătorilor moldoveni un acces mai rapid pe piaţa UE’, a menţionat comisarul Dacian Cioloş.
Federaţia Rusia a interzis, de luni, toate importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce săptămâna trecută a impus şi un embargo asupra fructelor moldoveneşti din cauza unei ‘insecte periculoase’.