Cioloş: Dacă ar fi existat un brand de origine, ar fi fost identificate mai rapid problemele

Problemele apărute în ultimul timp, precum cele privind aflatoxina din lapte sau carnea de cal etichetată drept carne de vită, ar fi putut fi identificate mai rapid dacă ar fi existat un brand de origine, consideră comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Economica.net - Dum, 24 mart. 2013, 12:24
Cioloş: Dacă ar fi existat un brand de origine, ar fi fost identificate mai rapid problemele

‘În urmă cu câţiva ani s-a întâmplat acea nenorocire cu vaca nebună, când consumatorii de carne de vită au pierdut complet încrederea produselor care se găseau pe piaţă şi consumul a scăzut brutal, ceea ce a afectat brusc practic toate marile state membre ale UE producătoare de carne de vită (…) atunci au pus la punct în mai multe state sisteme de brand care vizează originea şi calitatea minimă a produselor. Sigur, poate să fie şi un brand naţional, important este să fie un brand de origine. Poate să fie şi pe o anumită regiune mai largă sau mai bine ţintită. Important este ca producătorii să-şi asume acest lucru, pentru că ei ştiu cel mai bine de unde vine produsul şi ei pot să dea şi cea mai mare încredere privind originea acestui produs (…) principiile de bază trebuie stabilite de către producător şi respectate de către ei şi în jurul acestor principii de bază, care pot să vizeze siguranţa alimentară şi o calitate minimă a produselor, precum şi originea, se poate construi acest brand, care pune problema în amonte cumva şi anticipeaza astfel de situaţii, pentru că, dacă un astfel de brand ar fi existat, probabil ca s-ar fi identificat mult mai rapid astfel de probleme şi cei care din inconştienţă sau din dorinţa de câştiga mai mult, indiferent prin ce mijloace, au creat problemele respective, ar fi fost izolaţi de către acest organism al producătorilor şi nu ar fi suferit un sector întreg din cauza unora care au făcut greşeli’, a explicat Cioloş într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.

Comisarul european a precizat că un astfel de sistem de brand poate fi creat în jurul sau pe fundaţia federaţiilor deja existente, precum Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine.

‘Există deja organizaţii ce reprezintă interesele unor sectoare în raport cu autorităţile statului. În jurul sau pe fundaţia acestor federaţii, acestor organizaţii, se poate crea şi sistemul acesta de brand, pentru că eu ştiu, am fost ministrul agriculturii şi de mai multe ori m-am întâlnit cu acest federaţii, oameni care semnalau într-un mod foarte practic şi concret şi credibil probleme pe care le are sectorul. Ei, dacă oamenii se pot organiza ca să-şi apere interesele în raport cu statul, de ce nu s-ar putea organiza pe scheletul aceloraşi structuri să-şi apere şi interesele în raport cu consumatorul, pentru că despre asta e vorba.(…) Deci, nu-i vorba de organizaţii foarte complicate, este vorba doar de angajament, de onestitate din partea lor.(…) şi au această onestitate. Aceasta onestitate trebuie valorificată şi făcută vizibilă pe piaţă, pentru că despre asta este vorba când vorbim de încrederea consumatorilor’, a subliniat Cioloş.

Acesta a adăugat că producătorii pot câştiga încrederea consumatorilor dacă aceştia văd pe etichetă semnul unui anumit angajament al producătorilor, care este foarte clar exprimat public.

Dacian Cioloş a menţionat că ‘aproape nu există’ stat membru în care să nu existe pe piaţă un astfel de branding al produselor, care vizează respectarea condiţiilor minime de siguranţă alimentară.

‘Eu, din câte ştiu, pentru că tocmai am verificat, cu serviciile mele administrative de aici, de la Comisie, în aceste zile, văzând şi problemele care au apărut în România, dar au mai fost şi în alte state membre, aproape că nu există stat membru în care să nu existe, să nu fie prezent pe piaţă un astfel de branding de origine a produselor. Nu vorbim aici de sisteme de indicaţie geografică sau denumirea de origine, care sunt mai complexe şi care merg dincolo de respectarea unor principii de bază, de origine şi de calitate a produselor, ci vorbim de un sistem simplu, care să vizeze, pe de o parte, respectarea condiţiilor minime de siguranţă alimentară şi, eventual, de calitate gustativă asigurată de producător şi respectarea unor criterii de origine. Deci, astfel de sisteme pentru legume-fructe, pentru carne mai ales, există în foarte multe state membre sau regiuni din anumite state membre. Pentru lapte, un astfel de sistem cum îl propun eu a fost pus la punct în urmă cu ceva timp în Irlanda, unde nu statul, ci Organizaţia Naţională a Producătorilor şi Procesatorilor de Lapte din Irlanda şi-au creat branding-ul lor privat, al organizaţiei naţionale, au negociat cu hipermarketurile promovarea acestui branding’, a spus comisarul european pentru Agricultură.

El a menţionat că o Cameră agricolă naţională ar fi uşurat aceasta organizare, întrucât ar fi putut fi baza, fundaţia pentru construcţia şi pentru promovarea unor astfel de branduri de origine pentru mai multe produse.

‘În Camerele agricole se întâlnesc interesele comune ale mai multor sectoare şi acolo poate să aibă loc o abordare naţională la nivel profesional agricol – şi altfel se poate discuta şi cu autoritatea publică, dacă este nevoie de un sprijin, dar şi cu celelalte părţi de pe filiera agro-alimentară – procesarea sau eventual distribuţia -, pentru că, sigur, într-un astfel de brand, distribuţia are un rol important, dar, din câte ştiu eu, şi marea distribuţie, deci marile hipermarketuri din România sunt interesate, pentru că şi ele vor să vândă produsul’, a mai afirmat Cioloş.

În opinia sa, pentru ca un astfel de brand să fie credibil şi durabil, trebuie, în mod clar, asumat de către producători, deoarece un astfel de sistem asumat voluntar, anticipează nevoia de încredere din partea consumatorilor

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Azi a avut loc a patra modificare de preț a carburanților în benzinării din aceasă lună. S-a scumpit doar benzina, prețul motorinei a rămas la fel....
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai ...
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...