Guvernul contestă legea majorărilor salariale din Educaţie şi Sănătate, la CCR
‘Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate al acestei legi. (…) Controlul vizează doar legea care modifică ordonanţa de urgenţă’, a spus Cioloş, la Palatul Victoria.
‘Aşa cum a fost modificată această ordonanţă de urgenţă, ea recreează sau, în unele cazuri, adânceşte inechităţile salariale pe care noi am încercat să le corectăm. Deci am încercat să reparăm un lucru şi acum o luăm de la capăt şi în anii următori vor trebui din nou reluate aceste discuţii, despre cum reparăm inechităţi în Sănătate, în Educaţie şi în celelalte domenii’, a afirmat Cioloş, la Palatul Victoria.
Potrivit prim-ministrului, impactul bugetar al OUG 20 este de 4,8 miliarde lei.
‘Am văzut poziţii ale domnului Dragnea care spunea ‘Păi au bani ăştia pentru că n-au cheltuit banii alocaţi pentru investiţii’. Încă nu ştim cât o să ne rămână din banii alocaţi pentru investiţii, pentru că abia acum, la sfârşitul anului, vin facturile care vor fi plătite. Dar dincolo de asta, aceste decizii au un impact recurent, în fiecare an (…), nu e vorba de economii pe care le faci într-un an. E vorba că trebuie să asiguri în planificarea bugetară, în fiecare an, această creştere a masei salariale, (…) asta presupunând că vei avea colectări la buget. Dar această creştere a masei salariale decisă acum, fără să ştim cum vor evolua lucrurile în anii următori, reduce foarte mult marja de manevră pentru alte politici, la fel de importante în Educaţie, în Sănătate, pentru că şi medicii se plâng de infrastructura din Sănătate, şi profesorii se plâng şi părinţii elevilor – de condiţiile de educaţie. Deci toate aceste lucruri trebuie avute în vedere în perioada următoare’, a mai afirmat Cioloş.