Cioloş, despre scandalul cărnii de cal: Un stat membru nu trebuie acuzat doar pe vorbe

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, referitor la scandalul cărnii de cal, că apreciază reacţia autorităţilor române în acest caz şi i se pare normal ca un stat să nu fie acuzat şi să îi fie afectată credibilitatea doar pe bază de vorbe şi speculaţii de presă.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 10:10
Cioloş, despre scandalul cărnii de cal: Un stat membru nu trebuie acuzat doar pe vorbe

„Mi se pare normal ca un stat membru care nu are o vină să nu fie acuzat doar pe vorbe sau speculaţii privind un anumit subiect, doar pentru că are un anumit nume acest stat membru sau altul”, a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că aceeaşi reacţie a avut şi în cazul de acum doi ani privind castraveţii infectaţi, când unele state membre au fost acuzate pe nedrept de alte state UE.

„Şi tocmai de aceea mi se pare normală, firească, reacţia autorităţilor României vizavi de reacţia altor state membre să nu se lanseze în presă acuzaţii care pot avea un impact economic şi care se bazează deocamdată doar pe speculaţii şi pe ce spune unul sau altul”, a subliniat oficialul european.

De asemenea, Cioloş a menţionat că apreciază reacţia autorităţilor române care au dat dovadă de transparenţă.

„Eu am apreciat faptul că România a preluat imediat cazul, chiar fără să fie semnalată oficial de vreo instanţă sau instituţie europeană, a făcut verificările pe baza elementelor pe care le avea, a prezentat public şi direct statelor membre respective rezultatul verificărilor celorlalte. Ştiu că domnul ministru Constantin a avut inclusiv discuţii telefonice cu câţiva colegi din statele membre. Transparenţa de care a dat dovadă este un prim element care să îi dea credibilitatea că este în măsură să gestioneze o astfel de situaţie”, a afirmat Cioloş.

Totodată, el a ţinut să sublinieze că doar a fost informat de oficialii români despre evoluţia cazului şi verificările făcute, iar mai multe lămuriri sunt aşteptate de la reuniunea care va avea loc în această după-amiază la Bruxelles, între comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Tonio Borg, şi miniştrii agriculturii şi siguranţei alimentare din statele membre, unde se vor analiza informaţiile la zi şi măsurile care se impun.

Cantităţi importante de carne de cal – până la 100% – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franţa, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel că frauda s-a produs”undeva dincolo de graniţele României”.

Comisia Europeană (CE) a apreciat marţi ca „prematur” să introducă obligaţia de a menţiona ţara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă „o problemă de fraudă” şi asigurând că „trasabilitatea funcţionează” atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.

Reprezentanţii industriei creşterii animalelor şi a cărnii franceze (Interbev) s-au declarat marţi „indignaţi” de prima reacţie a Bruxelles-ului.

Interbev şi sindicatele agricole FNSEA au solicitat luni să fie impusă fără întârziere „indicarea obligatorie a ţării de origine a cărnii” pe eticheta semipreparatelor.

„Industria cărnii şi consumatorii aşteaptă decizii rapide şi acte puternice”, a declarat, citat într-un comunicat, Dominique Langlois, preşedintele Interbev.

Franţa şi Suedia au anunţat deja intensificarea controalelor în industria cărnii şi peştelui la Paris şi pentru semipreparate pe bază de carne la Stockholm.

Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.

Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea de cal şi dacă prezenta un risc pentru consum.

FSA a solicitat societăţii Findus să efectueze „teste” pentru a identifica o eventuală prezenţă de fenilbutazonă în produsele de lasagna, ceea ce ar face carnea improprie consumului.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Grecia a început testele la o nouă centrală electrică mare pe gaze, aproape de granița cu Bulgaria
Thermoilektriki Komotinis, o centrală electrică de ultimă generație cu ciclu combinat de gaze cu o capacitate de 877 MW, a fost lansată în teste săptămâna trecută, potrivit presei din......
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...