Cioloş: E o prăpastie majoră între sistemul public şi cel privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că încă de la începutul mandatului a constatat că există o prăpastie majoră între sectorul privat şi cel public în legătură cu modul în care este folosită tehnologia informaţiei.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 08:30
Cioloş: E o prăpastie majoră între sistemul public şi cel privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei

‘Am identificat şi am definit o discrepanţă, o prăpastie majoră între sectorul public şi sectorul privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei. Pe de o parte, în sectorul privat am constatat performanţa şi potenţialul uriaş în domeniul IT şi în capacitatea de inovare. Pe de altă parte, sectoare vitale precum educaţia, sănătatea, asistenţa socială, agricultura, politica fiscală se dezvoltă prea încet şi ţin pasul cu greu cu nevoile oamenilor, dar şi cu evoluţia din alte ţări. Nu în ultimul rând, am constatat cu toţii, împreună, că birocraţia este puternic înrădăcinată în administraţie, ne împovărează pe toţi, ne pune pe drumuri şi ne consumă energie şi bani (…) şi pentru sectorul public, şi pentru contribuabil, şi pentru cetăţeni’, a spus Cioloş la Forumul România Digitală.

Premierul a explicat însă că ţara noastră are toate atuurile pentru a deveni un actor important în regiune în domeniul tehnologiei informaţiei, dar aceste atuuri, ‘din păcate, nu sunt încă valorificate la întregul lor potenţial’.

‘Aş aminti aici, pe de o parte, programatori bine pregătiţi şi competitivi la nivel internaţional, cu rezultate foarte bune şi în ţară, dar şi cei care lucrează în afară, infrastructură de bandă largă performantă – chiar dacă ne uităm la hartă, vedem şi zone albe care încă nu sunt acoperite încă deloc cu această infrastructură, dar acolo unde ea există, este una performantă şi, pe de altă parte, avem industrie IT puternică, cu perspective puternice de creştere, cu un sector de cercetare inovare în creştere şi cu potenţial enorm’, a explicat prim-ministrul.

Cioloş a adăugat că s-a lucrat împreună cu ministerele pentru adoptarea unor măsuri care să stimuleze sectorul tehnologiei informaţiilor.

‘În primul rând, este acest manifest pentru o Românie digitală pe care îl propunem şi aici, ca şi în alte domenii, suntem conştienţi că ceea ce am putut să facem în acest an este să pregătim terenul, să pregătim cadrul şi pachetul de măsuri şi cadrul instituţional pentru ca această idee să poată să continue în anii următori. Ne-am fixat astfel o strategie în jurul a 3 obiective. Pe de-o parte, o coordonare mai bună a investiţiilor şi a cheltuirii banului public în domeniul IT cu rezultate pentru cetăţeni, cu rezultate care să se reflecte în performanţa administraţiei; în al doilea rând, o susţinere a inovaţiei, a cercetării, dezvoltării şi a antreprenoriatului şi în al treilea rând măsuri pentru a atrage profesionişti specializaţi în sectorul public’, a mai afirmat Dacian Cioloş.

Iohannis: România trebuie să valorifice avantajele de care dispune în domeniul digital

România trebuie să valorifice avantajele de care dispune în domeniul digital, printre care se numără infrastructura de bandă largă foarte performantă şi sectorul IT, care este unul dinamic, a afirmat joi preşedintele Klaus Iohannis.

‘În lumea de astăzi, atât de dinamică, România nu trebuie să piardă startul, ci trebuie să valorifice, cât mai bine, avantajele de care dispunem, dintre care merită menţionate câteva: infrastructura de bandă largă foarte performantă, România fiind în topul ţărilor cu cea mai mare viteză de internet; sectorul IT, unul dinamic, care a crescut cu peste 20% în ultimul an, la o cifră de afaceri de peste trei miliarde de euro; forţa de muncă înalt calificată – avem 120.000 de specialişti în IT, iar, conform numărului de absolvenţi de facultăţi cu profil ştiinţific, tehnologic sau matematic, ocupăm un loc foarte onorabil în Uniunea Europeană; potenţialul inovativ, care trebuie valorizat prin dezvoltarea unei culturi a succesului, bazat pe performanţă, muncă, onestitate şi integritate – adică ceea ce ne dorim să însemne, de fapt, România Educată’, a declarat şeful statului, la deschiderea Forumului Internaţional România Digitală – Industria 4.0, care este organizat la Palatul Victoria.

Potrivit preşedintelui Iohannis, România poate fi un actor important în industria producătoare de maşini inteligente. ‘Beneficiem, în acest sens, de o industrie auto dezvoltată, integrată şi performantă, dar şi de centre de cercetare aplicată de înaltă performanţă şi produse high-tech’, a spus Iohannis.

Şeful statului a subliniat că toate acestea sunt argumente ca România să fie un vector de dezvoltare a agendei digitale în context regional şi în context european.

‘Avem însă nevoie de o viziune pe termen lung, care să facă efective aceste avantaje, să susţină în mod coerent potenţialul nostru de dezvoltare şi să contureze traiectoria României în plan european şi nu numai. Astfel, Proiectul de ţară pe care tocmai l-am iniţiat va veni să răspundă acestor exigenţe naţionale, prin viziune, nivel de ambiţie şi consens. Vom şti mai bine cum să facem lucrurile mâine, dacă avem un plan pe termen lung’, a precizat Iohannis.

Preşedintele a punctat că revoluţia digitală schimbă profund societatea. ‘Şi nu mă refer aici doar la modul în care interacţionăm unii cu alţii, ci şi la guvernanţa publică, la structura economiei şi la modul în care funcţionează lumea afacerilor. Dezvoltarea tehnologiilor digitale schimbă, în prezent, tot mai multe sectoare ale economiei. Însă tehnologia digitală trece dincolo de sfera realizărilor economice. Prin accesibilitate, informare, transparenţă, obţinem progrese sociale şi politice care se transferă inclusiv în sfera libertăţilor individuale’, a explicat Iohannis.

El a adăugat că, în prezent, într-o Uniune Europeană a liberei circulaţii, este nevoie de o piaţă unică digitală, bazată pe libertate şi securitate, care să întregească dezideratul pieţei unice europene. ‘Reţelele şi serviciile digitale ar putea aduce revirimentul de care economia europeană are atâta nevoie, ca substanţă şi ca direcţie’, a spus Iohannis.

La deschiderea forumului mai participă premierul Dacian Cioloş şi comisarul european pentru economie şi societatea digitală, Gunther Oettinger.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...