„Este o decizie, aş îndrăzni să spun, aproape istorică, pentru faptul că într-un timp foarte scurt avem deja din partea şefilor de stat şi de guvern un acord şi sunt convins că şi în Parlamentul European discuţiile vor merge destul de repede”, a spus Cioloş, la RFI, cu privire la acordul de la Bruxelles privind planul de redresare economică în contextul pandemiei de COVID-19.
El a adăugat că suma prevăzută pentru România este una ”considerabilă”.
„Sunt părţi pozitive şi sunt părţi negative faţă de propunerea iniţială făcută de Comisia Europeană, pe care a susţinut-o şi Parlamentul. Părţile pozitive sunt că avem un acord şi avem un acord după doar câteva luni de zile de când această criză s-a declanşat şi nu după ani de zile, aşa cum a fost cazul pentru criza financiară şi economică din 2008 – 2009, când abia în 2011 – 2012 UE a reuşit să ia nişte măsuri. Deci de data asta s-a acţionat mult mai rapid, ăsta este un lucru pozitiv. Apoi, e pentru prima dată în istoria UE când şefii de stat şi de guvern, la solicitarea Parlamentului şi la insistenţa Parlamentului European, acceptă o datorie publică europeană. Deci, practic, prin acest program de redresare UE va împrumuta bani de pe piaţa de capital pentru a finanţa economiile statelor membre să se redreseze, însă acele datorii, în mare parte, nu vor mai merge pe datoria publică a statelor membre, ci se va crea o datorie publică europeană, care va fi rambursată la comun”, a explicat liderul PLUS.
Cioloş a mai spus că va exista un mecanism al statului de drept care va fi legat de modul în care se vor cheltui aceşti bani.
„În Parlamentul European ne vom asigura că acest mecanism va fi întărit. State membre, care beneficiază de fonduri europene, dar nu respectă justiţia, nu respectă statul de drept, nu întăresc lupta împotriva corupţiei, vor putea fi afectate, adică guvernelor respective le vor putea fi blocaţi banii europeni până când vor demonstra că astfel de instituţii cheie într-o democraţie chiar funcţionează”, a arătat europarlamentarul.
Liderul PLUS a evidenţiat faptul că România „are o sumă considerabilă, de peste 79 de miliarde de euro granturi, împreună cu posibilitatea de împrumuturi, pentru următorii cinci – şapte ani”.
„O mare parte din această sumă va fi concentrată în următorii trei ani şi va fi nevoie de o capacitate de absorbţie, care trebuie pregătită. Din păcate, ce am văzut până acum la ce a pregătit Guvernul nu e suficient. Va trebui să lucrăm împreună în săptămânile, lunile următoare pentru ca până la sfârşitul anului, deci înainte de alegerile parlamentare de acasă, Guvernul României să poată să propună Comisiei Europene un plan de redresare, care să arate capacitatea de a absorbi aceste fonduri semnificative. Aici ar trebui să lucrăm toţi, împreună cu mediul de afaceri, cu mediul neguvernamental, pentru a ne asigura că România nu ratează încă o dată această şansă istorică. Nu e nevoie doar de proiecte pe ici şi colo, ci e nevoie de o viziune, de data asta, pentru a folosi aceşti bani”, a conchis Dacian Cioloş.