Cioloş: Energia României ar trebui concentrată pe pregătirea absorbţiei banilor din 2014-2020
„Per global, România a câştigat faţă de perioada bugetară actuală, România a câştigat mai mult şi eu cred că tocmai acum obiectivul este, dincolo de analiza ce a câştigat şi ce a pierdut sau dacă ar fi putut câştiga sau pierde mai mult, obiectivul ar trebui să fie pregătirea absorbţiei acestor bani pe care România i-a avut”, a afirmat Cioloş, într-o conferinţă de presă la finalul vizitei făcute în aceste zile la Bucureşti.
De asemenea, Cioloş a arătat că România a avut o alocare importantă şi pentru perioada bugetară actuală, 2007-2013, însă are probleme cu absorbţia.
„Cred că acolo ar trebui să se concentreze energia, cum să ne pregătim sau cum să se pregătească România pentru a absorbi banii pe care i-a primit deja prin această alocare”, a adăugat el.
Totodată, oficialul european a refuzat să comenteze în parte cifrele care i-au revenit României, arătând că „preşedintele Traian Băsescu este cel mai în măsură să le prezinte”, deoarece el a participat la negociere.
Întrebat dacă este realist obiectivul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, de a atinge o rată de absorbţie pe fonduri structurale de peste 50% la finalul 2013, având în vedere că nivelul actual este de 11,47%, Cioloş a arătat că „va fi foarte greu”.
„Nu am cum să comentez ambiţiile domnului ministru, eu sper să meargă chiar mai departe de 50%, chiar dacă, trebuie să recunosc, va fi foarte greu dată fiind situaţia de la care se pleacă. (…) Dar faptul că până acum a fost redus, nu înseamnă că nu ar putea să crească de aici înainte”, a spus Cioloş.
El a arătat că gradul de angajare pe fondurile structurale din perioada 2007-2013 este „ridicat”, contractele pentru proiecte fiind încheiate, problemele fiind în execuţia acestora şi clarificarea problemelor existente la nivelul autorităţilor de management.
Comisarul european a arătat şi că procedurile birocratice în absorbţia fondurilor europene sunt printre cele mai complexe în România şi că se poate face o „legătură directă şi între birocraţie şi gradul de absorbţie, chiar dacă nu este determinat numai de birocraţie”. El a spus că „simplificări serioase” se pot face mai ales în „relaţiile interinstituţionale”, nu neapărat pe palierul autoritate de management-beneficiar.
Cioloş a mai arătat că a discutat cu oficialii români cu care s-a întâlnit despre pregătirea cadrului naţional şi a acordului de parteneriat cu Comisia Europeană pentru exerciţiul 2014-2020, arătând că România trebuie să finalizeze aceste lucruri în următoarele luni.
Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul 2014-2020 este de 960 de miliarde. Este prima dată în istoria UE când bugetul scade. „În aceste condiţii, faptul că România reuşeşte o creştere de 18% este un lucru foarte bun şi este şi cel mai important procentaj de creştere dintre toate cele 28 de state”, a precizat Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că este foarte dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE petru România, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi practic nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de noiembrie, iar” legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit”.