Cioloş: Este aproape finalizat planul de acţiuni pentru pregătirea preluării Preşedinţiei UE, în 2019

Economica.net
24 10. 2016
ciolos_765849387658_09620900

„Este aproape gata un masterplan de acţiuni prioritare cu tot ceea ce e de făcut pe partea administrativ tehnică pentru perioada următoare şi timpul este destul de strâns. Doi ani, doi ani şi un pic nu e foarte mult pentru aceste pregătiri. Şi am început evaluarea resurselor umane pe care le avem în administraţia publică pentru a identifica acei oameni bine pregătiţi şi care cu siguranţă vor mai avea nevoie de pregătiri pentru a construi acel corp de elită al administraţiei româneşti pe problematică europeană pentru a putea coordona preşedinţia. Avem şi un calendar de dezbateri pe care le propunem să fie organizate pe perioada următoare”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Premierul a arătat că vor trebui gestionate câteva mii de reuniuni de grupuri de lucru şi diferite comisii tehnice de specialitate în cadrul Consiliului UE în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului.

„Pentru aceasta trebuie o echipă administrativă foarte performantă, cu funcţionari care, în primul rând, să cunoască foarte bine instituţiile europene şi apoi să cunoască bine şi politicile comunitare şi aici am stabilit deja o unitate în cadrul Cancelariei în jurul căreia se va construi echipa care va gestiona din punct de vedere administrativ preşedinţia pe care România o va asigura”, a spus prim-ministrul.

Cioloş a subliniat că România nu va conduce Consiliul Uniunii Europene, ci va modera dezbaterile şi va prezida şedinţele.

El a precizat că România va asigura preşedinţia Consiliului într-o perioadă de campanie electorală.

„Preşedinţiile Consiliului se organizează în trio pentru un an şi jumătate. România va deschide un astfel de trio care va fi asumat cu Finlanda şi Croaţia. Este pentru România clar un examen de maturitate la 12 ani după aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Cioloş.

El a mai precizat că, potrivit sondajelor, românii au în continuare încredere în UE.

„România va împlini anul viitor 10 de ani de când a aderat la UE. În continuare încrederea românilor în Uniunea Europeană e la cote ridicate. După Brexit, semnalul dat de români, nu doar de lideri politici, eu ce am văzut din sondaje, e un semnal dat de români că nu-şi pun problema ieşirii din Uniunea Europeană, ci îşi doresc să rămână în UE. Putem să privim şi cu spirit critic UE, un spirit critic constructiv”, a mai spus premierul.

În ianuarie 2019, România va prelua, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.