Cioloş: MCV nu vizează funcţionarea presei din România, ci a justiţiei

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, că Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare vizează funcţionarea justiţiei şi ceea ce se întâmplă în jurul acesteia, nu a presei din România, arătând că presa nu este un element suplimentar introdus în obiectivele MCV.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 11:48
Cioloş: MCV nu vizează funcţionarea presei din România, ci a justiţiei

„Subiectul MCV este funcţionarea justiţiei, nu a presei sau a altor instituţii. Tot ceea ce e conex la buna funcţionare a justiţiei, atât în ceea ce priveşte funcţionarea şi deciziile care au loc în interiorul justiţiei sau ceea ce se întâmplă în jurul justiţiei ca putere în stat şi ca responsabilitate din acest punct de vedere, este urmărit de MCV. Nu alte elemente, nu se introduc alte elemente”, a afirmat Cioloş, întrebat într-o conferinţă de presă dacă presa a devenit un element de verificare în MCV sau dacă va fi monitorizată numai în contextul justiţiei şi luptei anticorupţie.

Totodată, Cioloş a precizat că raportul MCV prezentat de Comisie pe 30 ianuarie nu a fost discutat în Colegiul Comisarilor, fiind adoptat prin procedura internă.

El a arătat că la nivelul Colegiului Comisarilor a avut loc o discuţie „de principiu” referitoare la continuarea MCV pentru România şi Bulgaria şi înfiinţarea unui instrument privind drepturile fundamentale şi statul de drept care să vizeze toate statele UE.

„A avut loc doar o discuţie de principiu privind MCV România şi Bulgaria versus aspect mai larg privind funcţionarea justiţiei în statele UE. Preşedintele Barroso a avut de altfel şi în Parlamentul European în intervenţia privind starea UE (din septembrie 2012 – n.r.) unde a semnalat faptul că Comisia se gândeşte să elaboreze un mecanism, un instrument prin care poate să urmărească modul în care se respectă drepturile fundamentale şi statul de drept peste tot în UE”, a spus Cioloş.

Oficialul CE a arătat că funcţionarea statului de drept în ţările Uniunii este o responsabilitate a Comisiei, iar astfel de probleme au apărut şi în alte state membre, de unde şi dorinţa de a avea un mecanism intermediar pentru remedierea acestora.

„Şi atunci când apar astfel de probleme, deocamdată singurul instrument la îndemâna CE este ceea ce numim o armă nucleară, suspendarea dreptului de vot în Consiliu. Ca să nu se ajungă până acolo în anumite cazuri incipiente sau minore de nerespectare a statului de drept, Comisia se gândeşte să propună Parlamentului şi Consiliului un mecanism intermediar”, a mai spus Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...