Cioloş: Nu putem închide frontiera să nu mai vină produse din afară, dar ne putem educa consumatorii

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Ciugud, explicând ce poate face România pentru a-şi proteja producătorii, că nu poate închide frontiera să nu mai vină produse din afară, dar îi poate educa pe consumatori să aleagă produsele româneşti, aşa cum se întâmplă în multe state europene, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 21 mart. 2016, 18:37
Cioloş: Nu putem închide frontiera să nu mai vină produse din afară, dar ne putem educa consumatorii

Dacian Cioloş a spus că pentru a proteja producătorii români este nevoie de un control mai exigent astfel încât produsele care intră pe piaţă să respecte standardele impuse, dar şi de o promovare a produselor autohtone.

„Acolo unde e vorba de competitivitate la preţ în sensul că alţi producători din alte state membre din Uniunea Europeană pot să producă mai ieftin pentru că sunt mai bine organizaţi fiindcă au producţie mai intensivă, acolo, ca să fim oneşti, e mai greu să facem concurenţă (…). Dacă el dovedeşte că a făcut brânza aia mai ieftină nu ai cum să îl împiedici să vândă”, a spus Cioloş.

Premierul a adăugat că în cazul laptelui şi produselor lactate Ministerul Agriculturii are în lucru un proiect de etichetare care să specifice originea laptelui folosit.

„Ceea ce cred eu că putem să facem şi i-am spus domnului ministru (n.r. – ministrului Agriculturii) că vreau să văd până în vară că finalizăm procesul acesta. De exemplu, pe partea de lapte etichetarea de origine a laptelui ca să ştie consumatorul care e laptele românesc, care e laptele venit din altă parte şi aşa mai departe. Deci în primul rând o etichetare mai eficientă a produselor, diferenţiere pe piaţă a produselor şi promovare, pentru că eu sunt convins că vom găsi la consumatorii români cea mai mare susţinere atunci când vor şti că sunt produse româneşti”, a explicat Cioloş.

Premierul a vorbit şi despre cazul recent al brânzei cu E-coli, spunând că pentru evitarea unor astfel de probleme pe viitor statul şi producătorii trebuie să manifeste o mai mare exigenţă pe partea de control a calităţii laptelui.

Dacian Cioloş a făcut un apel la presă ca după acest caz să nu prezinte doar greşelile din domeniu, ci şi lucrurile bune care se fac.

„Haideţi să punem în evidenţă nu numai greşelile care se fac, ci şi lucrurile bune care se fac. Eu aş vrea să văd aceeaşi campanie care s-a făcut împotriva anumitor erori, pentru care trebuie să plătească (n.r. – cei vinovaţi), dar nu trebuie să plătească tot sectorul pentru asta, şi aş vrea să văd aceeaşi campanie pentru produsele româneşti de calitate, spre exemplu. Nu putem închide frontiera să nu mai vină produse din afară, dar ne putem educa consumatorii, aşa cum am văzut în foarte multe ţări din Uniunea Europeană, unde consumatorul din faţa raftului alege produsul pe care îl cunoaşte”, a mai spus Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...