Cioloş: Nu văd cum poţi să guvernezi şi cu bun-simţ, dar şi populist
‘De bun-simţ mi se pare şi să faci propuneri legislative care să ţină cont de realităţi şi care să fie coerente. Nu văd cum poţi să guvernezi şi cu bun-simţ, dar şi populist. Deci sunt două noţiuni care se contrazic. Tot bun-simţ înseamnă şi o administraţie publică care să lucreze în interesul cetăţeanului’, a precizat prim-ministrul.
El şi-a exprimat convingerea că o guvernare profesionistă trebuie dublată de acelaşi bun-simţ, care să nu ducă la un exces de proceduri scrise.
‘Avem nevoie de o guvernare cu bun-simţ, pentru că putem avea o guvernare profesionistă, dar lângă profesionalism e nevoie şi de bun-simţ. Adică sunt lucruri pe care chiar nu e nevoie să le scrii în proceduri şi să dai tot felul de dispoziţii scrise. (…) Oamenii spun: ‘Dar vreau să îmi daţi în scris că aşa este’. E de bun-simţ să faci anumite lucruri într-un anumit fel, eşti director general, eşti director în minister. Nu ar trebui să îţi dea în detaliu ministrul sau prim-ministrul cum se fac anumite lucruri care ţin de profesionalismul administraţiei’, a adăugat Dacian Cioloş.
El şi-a exprimat speranţa că dezbateri precum cea iniţiată de USR vor avea loc şi în perioada următoare, dar şi că Uniunea Salvaţi România va contribui la o campanie electorală care să nu se concentreze pe atacuri şi aspecte negative, ci pe soluţii ‘cu cât mai multă empatie şi capacitate de înţelegere a aşteptărilor oamenilor’.
Premierul a apreciat că USR are un program de guvernare ‘foarte credibil pentru perioada următoare’, dar şi ‘mulţi oameni tineri, foarte mulţi noi, oameni care vin cu un spirit nou, constructiv’.
‘Cred că România are nevoie, tocmai pentru a recredibiliza politica, partidele politice, clasa politică, de acest nou mod de abordare’, a spus Cioloş.
Prim-ministrul a adăugat că îşi doreşte să poată să valorifice şi să susţină anumite idei, principii, care să poată fi dezbătute în campania electorală.
‘Platforma România 100 nu se doreşte a fi un proiect de program de guvernare – aceasta este responsabilitatea partidelor politice care prezintă candidaţi. Însă, mi-am dorit să structurez cumva experienţa pe care am putut-o căpăta în această scurtă, dar intensă perioadă şi care – sper eu – să poată fi valorificată de partidele politice care doresc să facă lucrul acesta, (…) să poată fi valorificată în măsura în care aceste partide vor asigura guvernarea în perioada următoare’, a spus el.