‘Oamenii aceştia aproape toţi au rămas fără acte, fără documente, pe care le-au lăsat sub dărâmături. Serviciile consulare lucrează acum pentru a le reface actele de identitate pe baza informaţiilor pe care le avem şi, pornind de acolo, o să pregătim în zilele următoare dosarele care sunt necesare, ca să poată să intre în posesia sprijinului financiar’, a spus premierul Cioloş, după ce a participat alături de ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la funeraliile de stat organizate în Italia în memoria victimelor cutremurului.
Totodată, Dragoş Pîslaru a spus că vor fi făcute toate demersurile pentru ca ajutoarele să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ele.
‘Dacă ar fi să rămânem în regulile birocratice ar trebui să aşteptăm documente care să dovedească că locuinţele lor s-au dărâmat, documente care să demonstreze că ei stăteau acolo. (…) Încercăm să transformăm acest proces în cât mai puţină greutate din partea lor, (…) o să încercăm cu declaraţii pe proprie răspundere mai întâi să deblocăm ajutorul financiar (…). Preocuparea noastră este ca, dacă-l numim ajutor de urgenţă, să ajungă cât mai repede şi de urgenţă la oameni’, a spus Pîslaru.
Ministrul Muncii a atras atenţia că a aflat că diverşi cetăţeni pretind că sunt din partea autorităţilor şi cer sume de bani de la românii afectaţi de cutremur.
‘Am aflat că au fost primite mesaje de la autorităţi pentru românii din Italia să încerce să fie foarte circumspecţi la mesajele pe care le primesc cu diverşi cetăţeni care pretind că sunt din partea autorităţilor şi cer sume de bani ca să îi trimită în ţară ş.a.m.d. Vreau să anunţ că nimeni din partea statului român, Ambasadei, Guvernului nu va cere niciodată nicio sumă de bani, nimeni nu va cere codul PIN, nimeni nu va cere detalii bancare. (…) Procedura noastră este o procedură clară’, a spus Pîslaru.
Copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor în urma cutremurului din Italia vor beneficia de un ajutor guvernamental în sumă de 6.000 de euro, potrivit unei hotărâri aprobate luni în şedinţa extraordinară a Executivului.
Un ajutor în sumă de 1.000 euro va fi dat pentru fiecare persoană decedată din familie şi va fi acordată membrului supravieţuitor al familiei sau rudei până la gradul 2.
Hotărârea aprobată luni prevede şi ‘acoperirea cheltuielilor de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian’.
Guvernul a aprobat şi un ajutor ‘în sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului român şi italian nu depăşeşte valoarea estimată a locuinţei’.
‘De acest sprijin vor beneficia şi persoanele care decid să se întoarcă în România’, a precizat Guvernul.
Un alt ajutor decis în şedinţa de Guvern vizează acordarea unei sume de ‘3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent dacă rămân în Italia sau se întorc în România’.
HG mai prevede un sprijin financiar ‘în sumă de 1.000 euro pentru o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate’. De asemenea, actul normativ prevede un ajutor ‘în sumă de 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de muncă care se întorc în România, în vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare’.