Cioloş: Pentru ca România să poată deveni hub energetic e important parteneriatul cu Turcia, Kazahstan, Turkmenistan

Pentru ca România să poată deveni un hub energetic este important şi parteneriatul cu Turcia, dar şi cu ţări precum Kazahstan sau Turkmenistan, a afirmat marţi premierul Dacian Cioloş.
Economica.net - mar, 26 apr. 2016, 10:25
Cioloş: Pentru ca România să poată deveni hub energetic e important parteneriatul cu Turcia, Kazahstan, Turkmenistan

‘E importantă cooperarea regională, mai ales sub egida acestei politici europene de vecinătate, care să meargă dincolo de Ucraina şi Republica Moldova. Pentru ca România să poată să devină un hub energetic e important şi parteneriatul cu Turcia, dar şi cu ţări precum Kazahstan, Turkmenistan, pentru ca resursele care se găsesc în zona Caspică în momentul de faţă să poată să găsească o conectare cu Europa de Sud-Est’, a declarat Dacian Cioloş, la Conferinţa privind securitatea alimentară, desfăşurată la Institutul Bancar Român.

În acest sens, premierul a atras atenţia că este necesară continuarea eforturilor din partea statelor membre ale Uniunii Europene.

‘Din acest punct de vedere, eforturile trebuie să continue din partea statelor membre UE din această zonă pentru a găsi în continuare sau pentru a întări voinţa politică la nivel european ca şi această parte de Europă să fie conectată la piaţa energetică, atât pentru gaz, cât şi pentru electricitate’, a explicat Cioloş.

Cioloş: Energia şi sectorul agro-alimentar – resurse naturale cu impact securitar; trebuie valorificate strategic

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că atât energia, cât şi sectorul agro-alimentar sunt resurse naturale cu impact securitar, care trebuie valorificate strategic, el precizând că România are, din perspectivă energetică, o poziţie geostrategică importantă atât prin situarea sa la Marea Neagră şi în vecinătate cu Republica Moldova şi cu Ucraina, cât şi prin parteneriatul cu Turcia.

‘Energia şi sectorul agro-alimentar sunt două sectoare care au un punct în comun, în ciuda a ceea ce putem să ne imaginăm. Nu doar faptul că agricultura poate să producă şi energie şi că pentru a produce produse alimentare avem nevoie şi de energie, dar atât energia cât şi sectorul agro-alimentar sunt resurse naturale cu impact securitar, altfel spus atunci când le ai trebuie să le valorifici strategic şi atunci când nu le ai trebuie să găseşti o soluţie ca să poţi să-ţi asiguri un minim necesar atât de energie, cât şi de produse alimentare. (…) Din această perspectivă, am considerat că dezbaterea legată de modul în care putem asigura securitatea energetică şi securitatea alimentară la Marea Neagră, printr-o mai bună colaborare între Uniunea Europeană şi ţările din regiunea Mării Negre în general şi din Parteneriatul estic în special, este un subiect despre care România are ceva de spus. Pentru că România are, din perspectivă energetică, (…) o poziţie geostrategică importantă atât prin amplasamentul ei la Marea Neagră şi în vecinătate cu Republica Moldova, cu Ucraina, parteneriatul cu Turcia la Marea Neagră, dar şi pornind de la constatarea că România deţine resurse atât de petrol, cât şi de gaze, precum şi un potenţial de producţie de energie electrică ce ar trebui să îi permită să îşi asigure nu doar necesarul la nivel naţional, dar să şi devină un exportator’, a explicat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul, prezent la Conferinţa privind securitatea alimentară, desfăşurată la Institutul Bancar Român, a atras însă atenţia că este importantă nu doar existenţa resursei, ci şi modul în care aceasta poate fi folosită.

‘Pentru a conta pe piaţa energetică e importantă nu doar existenţa resursei, ci şi modul în care poţi să o foloseşti şi modul în care realizezi interconectarea pentru a putea face să circule această resursă care este energia. Din acest punct de vedere, dincolo de faptul că deţinem acest potenţial şi cu perspectivele potenţial bune de exploatare a gazului la Marea Neagră, cu potenţialul de producţie de energie electrică pe care îl avem în perspectivă, România poate să conteze atât pe piaţa regională, cât şi pe piaţa europeană. Dar asta presupune infrastructură de transport şi interconectări cu vecinii şi cu regiunea. Din acest punct de vedere este important faptul că Uniunea Europeană, Comisia Europeană a ales să finanţeze proiectul BRUA, acest proiect de interconectare, care leagă Bulgaria, România, Ungaria şi Austria de Europa Centrală şi de restul Europei. Este un proiect pe care România a început să-l implementeze şi sperăm noi nu doar ca acest proiect să fie finalizat cu succes, dar sperăm să fie urmat şi de alte finanţări europene pentru a continua conectarea statelor membre din Europa de Sud-Est cu Europa Centrală şi prin aceasta cu restul Europei’, a spus Dacian Cioloş.

Totodată, premierul a afirmat că, dincolo de BRUA, este important pentru România să asigure interconectările cu Republica Moldova şi cu Ucraina.

‘Pentru conectarea cu Republica Moldova, România a făcut deja eforturi şi ele au fost însoţite şi susţinute şi de Comisia Europeană şi continuăm demersurile pentru ca această implicare a CE să continue, pentru că, dincolo de abordarea politică a relaţiei cu Republica Moldova, cred eu că şi partenerii europeni au înţeles că e importantă dezvoltarea cooperării economice cu ţările din Parteneriatul estic şi din acest punct de vedere interconectarea energetică cu Republica Moldova, precum şi cu Ucraina presupun investiţii pe care UE trebuie să le asume pentru ca dorinţa de a păstra aceste ţări conectate la Europa să nu rămână doar la nivel declarativ. La fel cu Ucraina. Am avut zilele trecute o întâlnire cu preşedintele Poroşenko şi cu câţiva miniştri şi am înţeles şi simţit foarte clar dorinţa Ucrainei de a continua eforturile de conectare energetică cu reţeaua românească atât pentru gaze, cât şi pentru electricitate. Există din acest punct de vedere o dorinţă bilaterală de a căuta resurse pentru a realiza această conectare, stimulând şi companiile româneşti de electricitate să se implice în acest proiect’, a mai spus Dacian Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...