Cioloş: România are toate instrumentele necesare din partea UE pentru susţinerea producătorilor de lapte

România are toate instrumentele necesare din partea Uniunii Europene, atât în sistemul de plăţi directe, cât şi în programul de dezvoltare rurală, prin care să se asigure că producătorii de lapte pot fi susţinuti pentru a face faţă eliminării cotelor de lapte la nivelul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2015, a declarat marţi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Economica.net - mar, 17 iun. 2014, 18:35
Cioloş: România are toate instrumentele necesare din partea UE pentru susţinerea producătorilor de lapte

‘Există, dincolo de plăţile directe normale, posiblitatea de a aloca anumite subvenţii specifice pentru sectorul laptelui şi există în programul de dezvoltare rurală instrumente, inclusiv posibilitatea de a face un subprogram pentru sectorul laptelui, de ce nu, aşa cum înţeleg că este vorba să fie făcut pentru sectorul pomicultură, pentru a susţine financiar prin investiţii sau prin alte mijloace financiare pe cei care doresc într-adevăr să rămână pe piaţă’, a declarat comisarul european pentru presa română.

La finalul unei întrevederi cu secretarul de stat american pentru agricultură, Tom Vilsack, comisarul Cioloş a spus că un punct important al discuţiilor, negociat în acordul UE – SUA, se referă la condiţiile de acces a produselor lactate şi brânzeturilor europene pe piaţa americană, în condiţiile în care acum există anumite restricţii din diferite motive, date fiind condiţiile de comercializare a acestor produse. ‘Şi este un lucru care, cu siguranţă, va trebui clarificat în această negociere’, a spus Cioloş.

De altfel, protejarea fermierilor din ţările UE, în anumite situaţii de criză, a fost unul dintre subiectele discutate luni, la reuniunea Consiliului european pe agricultură de la Luxemburg. ‘Chiar dacă perspectivele acum sunt foarte bune, atât pe piaţa internă europeană, cât mai ales la export, tocmai în această perioadă favorabilă pentru sectorul laptelui, mi se pare important să discutăm despre perspectivele sectorului şi despre cum să ameliorăm instrumentele de protejare a producătorilor, care pot fi competitive în situaţii normale de piaţă’, a adăugat Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte carnea de vită, comisarul european a explicat că, faptul că UE, ca piaţă unică, nu a mai înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu encefalita spongiformă, fapt recunoscut de SUA încă de acum câteva luni, în baza acestei recunoaşteri şi a deschiderii pieţei americane, fiecare stat membru, conform normelor americane, pe măsură ce doreşte să exporte carne pe piaţa americană, face o solicitare în acest sens, urmând să fie supus unui proces de screening. ‘Dar, de principiu, problema e rezolvată. Şi, până acum, s-au exprimat trei state membre care doresc să exporte – Olanda, Irlanda şi Marea Britanie, dar orice stat membru poate să solicite acest lucru şi, în urma unei inspecţii a serviciilor veterinare care să se asigure că normele sunt respectate, să poată exporta’, a subliniat oficialul european.

Dacian Cioloş a apreciat că vizita la Bruxelles a secretarului de stat Tom Vilsack a fost foarte importantă, mai ales din perspectiva contextului negocierilor acordului între SUA şi UE. ‘Agricultura şi sectorul alimentar rămân un punct sensibil şi esenţial important în aceste negocieri. Dar, înainte de a discuta concret despre anumite aspecte sensibile ale acestor negocieri în domeniul agriculturii, este important să avem acest context şi discuţii mai ample despre ceea ce înseamnă agricultura în SUA şi în Uniunea Europeană şi cum putea coopera în acest domeniu, pentru a înţelege mai bine specificităţile acesteia şi totodată sensibilităţile diferite pe care le avem’, a argumentat comisarul Cioloş.

Un exemplu dat de acesta s-a referit la problema indicaţiilor geografice (produsele tradiţionale europene), care a fost luată aproape în derizoriu in multe dezbateri din SUA, de cele mai multe ori datorită unei lipse de înţelegere în privinţa acestui sistem.

În context, Dacian Cioloş a arătat că s-a exprimat foarte clar, atât la reuniunea de la Luxemburg de luni a miniştrilor agriculturii, dar şi în discuţiile cu oficialul american, că nu se pune problema ca Uniunea Europeană să-şi slăbească nivelul de exigenţă a normelor sanitare şi fitosanitare în urma acestor negocieri.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...