Cioloş salută mobilizarea rapidă a serviciilor CE pentru a repune pe agenda SCFCAH cererea privind micii

Economica.net
10 03. 2014
ciolos_11382500_26547800_15842900

‘Votul de astăzi (n.r. – luni) arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie şi autorităţile responsabile la nivel naţional şi european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile CE, în special Direcţia Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenţie o problemă atât de importantă pentru cei de acasă şi că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda Comitetului’, a declarat Dacian Cioloş, citat într-un comunicat al cabinetului său, dat publicităţii după decizia SCFCAH de a autoriza utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea micilor.

‘Decizia de astăzi înseamnă nu numai că micii româneşti pot fi produşi în continuare după reţeta tradiţională, dar pot fi şi exportaţi pe piaţa europeană’, a adăugat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

În prezent, micii pot fi produşi şi comercializaţi în România în baza unei derogări, întrucât aditivii utilizaţi la prepararea lor nu figurează în anexa II a Regulamentului 1333/2008, amendată în mai multe rânduri. Conform Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), cele două ingrediente care aveau nevoie de autorizare pentru a fi utilizate în prepararea micilor erau bicarbonatul de sodiu (E 500) şi carminul (E 120).

La şedinţa SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulţumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care şi micii româneşti. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuţiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a şedinţei de luni, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.

Conform unor surse concordante de la Bruxelles, rezultatul votului a fost de 297 de voturi pentru, 48 de abţineri şi şapte împotrivă. Statele care s-au abţinut sunt Marea Britanie, Finlanda şi Belgia, în timp ce împotrivă a votat Danemarca.