Cioloş: Sper ca până în 2019 centura ocolitoare a Zalăului să fie finalizată

Economica.net
28 10. 2016
varianta_ocolitoare_sv_page_28_53609300

‘Am găsit o soluţie împreună cu noua companie de investiţii în infrastructură rutieră (CNAIR), care a fost creată şi care va începe de anul viitor să execute şi lucrări în regie proprie, pornind de la experienţa pozitivă a reparaţiei de pe autostrada Sibiu Orăştie (…) şi foarte probabil una din aceste lucrări de anul viitor e cea a centurii ocolitoare a Zalăului sau bucata care mai este de construit’, a precizat Dacian Cioloş.

Premierul a adăugat că trebuie refăcut studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, după care CNAIR-ul poate să treacă la execuţia lucrării.

‘În principiu, din primăvara anului 2018 se poate trece la execuţia lucrării, lucrarea urmând să fie finalizată cam în 12-14 luni. Deci, sper eu ca până în 2019 Zalăul să aibă finalizată şi această parte a centurii’, a conchis Dacian Cioloş.

Problema tronsonului doi al şoselei ocolitoare a Zalăului persistă din 2010, atunci când, printr-o investiţie a Primăriei Municipiului Zalău, cu cofinanţare prin Programul PHARE, a fost finalizat primul tronson al şoselei de centură, cu o lungime totală de 9,6 km, însă poligonul militar situat în apropiere a împedicat finalizarea celei de-a doua porţiuni.

De-a lungul timpului, au existat nenumărate demersuri ale muncipalităţii din Zalău şi ale parlamentarilor din Sălaj, la Ministerul Apărării, pentru clarificarea situaţiei, ultima soluţie agreată fiind relocarea poligonului din Zalău în localitatea Crasna, unde există deja unul de dimensiuni mai mici, ce ar urma să fie modernizat.

Fostul primar al Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, preciza, în luna martie, că şoseaua ar urma să treacă pe lângă poligonul din Zalău, acesta urmând să rămână în proprietatea Ministerului Apărării, pentru ca, ulterior, să fie făcute demersuri pentru relocarea lui şi modernizarea poligonului din Crasna, cel mai probabil cu fonduri guvernamentale.

Realizarea integrală a şoselei ocolitoare, varianta Valea Miţii – Aghireş – ieşire pe Meseş, va degreva Municipiul Zalău de traficul greu şi va contribui la fluidizarea traficului rutier.