‘Încă nu am tras linie, mai avem câteva zile până la sfârşitul anului, dar suma pe fonduri structurale va fi undeva între şapte miliarde şi ceva de euro şi cinci miliarde şi ceva de euro în funcţie de cum reuşim să facem nişte plăţi acum la sfârşitul anului, de cum reuşim să introducem nişte proiecte care sunt acum în curs de finalizare sau care au fost finanţate din fonduri publice şi am primit acordul Comisiei să le trecem pe fonduri europene dacă ele au respectat nişte reguli şi principii europene. Deci încă mai pot fi recuperate nişte lucruri. O să ajungem undeva între 60% şi 70% absorbţie pe fonduri structurale. Şi pe agricultură şi dezvoltare rurală acolo o să fim undeva la 90% absorbţie, undeva peste 90% absorbţie’, a declarat premierul întrebat câţi bani a pierdut România de la UE pe exerciţiul financiar 2007-2013.
Cioloş a explicat că perioada 2007-2013 a început mai greu, având în vedere faptul că a fost prima perioadă bugetară europeană cu România stat membru.
‘Au fost la început nişte sincope şi pentru că a trebuit să ne obişnuim cu procedurile europene. Şi eu am fost ministru al Agriculturii într-o perioadă în care Agenţia de Plăţi avea dificultăţi cu acreditarea. S-au recuperat pe parcurs nişte lucruri din punct de vedere instituţional, însă, după părerea mea, rămâne o problemă de eficienţă a administraţiei. Competenţa în autorităţile de management şi agenţii de plăţi a evoluat în aceşti an, dar încă mai avem o problemă de eficienţă a administraţiei. Au fost şi probleme de corupţie care şi-au găsit izvorul mai ales în neclaritatea unor proceduri. S-au lăsat spaţii, vrut sau nevrut, s-au lăsat anumite spaţii de interpretare care ne-au costat bani pentru că s-au aplicat penalităţi de către Comisia Europeană. Avem acum foarte multe procese, avem foarte multe proiecte care sunt blocate datorită proceselor’, a mai declarat premierul.