Cioloş: Tinerii sunt o temă centrală a reformei politice agricole comune după 2014

Economica.net
11 05. 2012
ciolos_11382500_73527400_32412300

Comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş a transmis, vineri, un mesaj video la întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România, organizată de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România la Sibiu, cu sprijinul MEDIAFAX, în care susţine că viitoarea politică agrară comună prevede un pachet de măsuri dedicat tinerilor care încep sau preiau o activitate agricolă.

„Fără tineri nu există un viitor în agricultura europeană şi mai ales românească. În ciuda instrumentelor pe care le avem în prezent, în ultimii 10 ani agricultura europeană a pierdut aproape 4 milioane de fermieri, în momentul de faţă avem circa 10 milioane în Europa. În România de azi, doar unul din zece fermieri are sub 40 de ani. Crearea sau preluarea unei ferme este o întreprindere dificilă, iar în condiţiile economice de azi este de multe ori un act de curaj. Este nevoie de cunoştinţe, inclusiv de cele care merg dincolo de agronomie, de expertiză, de finanţare, de simţ economic, al pieţei. Aveţi nevoie de acces la credite, dar, din păcate, băncile consideră de multe ori că tinerii au o capacitate investiţională redusă, că sunteţi mai puţin bancabili în limbajul lor. Cred că e o perspectivă greşită”, a spus Cioloş.

El a afirmat că, din punctul lui de vedere, tinerii sunt o temă centrală a reformei politice agricole comune după 2014.

„De aceea am propus un pachet de măsuri dedicat tinerilor care încep sau preiau o activitate agricolă. Am creat un instrument nou: subvenţia la hectar pentru un tânăr fermier de până la 40 de ani va fi suplimentată cu 25 la sută pe perioada primilor cinci ani după instalare în activitate şi pentru România există o limită pentru primele 25 de hectare dintr-o fermă. Este o măsură menită să vă ajute să aveţi acces mai uşor la un credit în bancă”, a spus Cioloş.

Potrivit acestuia, statele membre ale Uniunii Europene vor avea posibilitatea să creeze, în cadrul programului de dezvoltare rurală, subprograme dedicate tinerilor agricultori, pentru acordarea unor facilităţi.

„În programul de dezvoltare rurală, tinerii femieri vor avea acces la finanţări nerambursabile de până la 70.000 euro, aşa cum există şi în momentul de faţă. Prin reforma politicii agricole comune acordăm statelor membre posibilitatea de a crea subprograme în cadrul celui de dezvoltare rurală. Un astfel de subprogram ar putea fi dedicat în întregime tinerilor fermieri care să includă tot acest program de măsuri de dezvoltare rurală şi care să beneficieze de mai mult sprijin financiar, garantat pentru toată perioada bugetară de şapte ani, pentru tineri, şi la o rată de cofinanţare publică mai mare, prin care să se poată sprijini investiţiile, instruirea sau alte activităţi pentru dezvoltarea fermei. Acestea sunt câteva din propunerile pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru tinerii agricultori în viitoarea politică agricolă comună după 2014, dar şi cu această reformă nu suntem decât la jumătatea drumului, fiindcă propunerile vor deveni realitate când pachetul de reformă va fi adoptat de Consiliul de Miniştri şi de Parlamentul European”, a spus el.

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a organizat, vineri, la Sibiu, întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România, alături de reprezentanţi oficiali ai Guvernului României, Comisiei Europene şi ai organizaţiilor europene de profil.

În cadrul conferinţei, organizată cu sprijinul Agenţiei de presă MEDIAFAX, au fost dezbătute problemele importante din agricultura românească, cu accent pe întinerirea şi modernizarea agriculturii, proiectelor şi programelor interne şi europene pentru tinerii fermieri, precum şi sprijinul financiar acordat acestora.

Conferinţa organizată de FNPAR cu sprijinul MEDIAFAX are ca parteneri pe BRD – Groupe Societe Generale, Banca Carpatica, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, MAP- Maşini Agricole Performante şi Asociaţia Profesională AgroBiotechRom.