”Străinătatea’ poate să însemne şi noi înşine care revenim acasă. Şi noi înşine putem să ne asumăm anumite transformări pe care până în urmă cu câţiva ani le-am crezut posibile doar datorită investiţiilor străine. (…) În momentul de faţă (…) poate şi pentru că e pregătirea campaniei electorale, unii încearcă să exacerbeze (…) pe invers chestia asta. Ce investiţii străine? Noi, capitalul românesc. Şi nu vreau să duc în derizoriu lucrul ăsta. Cred că avem nevoie de întărirea capitalului românesc, dar trebuie să o facem inteligent şi nu împotriva cuiva şi nu înlocuind ceva, ci făcându-ne loc pentru că putem să fim buni şi noi şi să demonstrăm că putem fi buni şi noi şi putem dezvolta capitalul românesc şi fără business-uri doar cu statul şi pe prietenii politice doar pentru contracte cu statul. Nu înseamnă că nu sunt bune contractele cu statul, pentru că avem nevoie de oameni performanţi din mediul de afaceri. (…) E bine să lucrezi şi cu statul, dar trebuie să o faci în mod transparent, într-un mod obiectiv. (…) Dincolo de asta, cred că avem nevoie să dezvoltăm capitalul românesc într-un mod durabil, sustenabil, adică dezvoltarea asta să fie una rezistentă, una de durată şi una bazată pe potenţialul pe care îl poate pune în valoare’, a afirmat premierul Cioloş, la Summitul Repatriot, desfăşurat la Banca Naţională a României.
În acest context, el a dat exemplul GovITHub, programul guvernamental dezvoltat împreună cu sectorul privat şi mediul antreprenorial în scopul creşterii calităţii serviciilor publice cu ajutorul tehnologiei.
‘Chiar avem acum la Guvern 20 de bursieri. Aţi auzit probabil de acea platformă GovITHub, (…) unde am invitat experţi IT, din ţară sau din străinătate, să ne ajute să progresăm mai bine şi mai repede pe unele platforme IT, în instituţiile guvernamentale. (…) Noi ne-am gândit iniţial la 10 burse, până la urmă le-am dublat, am dat 20, pentru că am avut aproape 2.000 de candidaturi, (…) români din ţară şi din afară’, le-a mai spus Cioloş participanţilor la Summitul Repatriot.