‘Vorbim de o raritate a resurselor naturale nu doar în ţările cu performanţe economice semnificative pentru că este şi o problemă a ţărilor în curs de dezvoltare, unde lipsa tehnologiei face ca presiunea pe mediu şi pe resurse să fie foarte importantă. Mă refer la pierderea fertilităţii solului şi a suprafeţelor agricole, atât din punct de vedere al calităţii cât şi fizic, adică la scoaterea din circuitul agricol prin presiunea urbanizării, construcţiilor şi infrastructurii pe măsură ce se dezvoltă economiile din ţările în curs de dezvoltare. În UE vorbim de 1000 km pe an pierduţi din circuitul agricol, ceea ce înseamnă 275 de hectare pe zi, echivalentul a 360 de terenuri de fotbal’, a spus Cioloş.
Acesta a precizat că 45% din terenurile agricole din UE au probleme de calitate, respectiv de degradare, eroziune şi salanitate.
‘Vorbim şi de o pierdere a capacităţii productive a acestor terenuri, care au probleme de calitate, respectiv de degradare, eroziune şi salanitate. Tot din perspectiva resurselor naturale avem şi pierderile pe biodiversitate. Numai 15% dintre ecosistemele din UE sunt în stare bună, restul fiind afectate de activitatea umană, iar populaţia de păsări, care este un indicator al calităţii ecosistemelor, a scăzut cu 25% în ultimii 20 de ani’, a mai adăugat comisarul european.
Dacian Cioloş consideră că numai prin tratarea resurselor naturale cu responsabilitate se poate vorbi de o agricultură competitivă.
‘Dacă vorbim de o agricultură competitivă în viitor, problema resurselor naturale devine o problemă economică. Resursa naturală în agricultură prin excelenţă este un factor de producţie şi dacă nu tratăm ca atare riscăm să avem o problemă de competivitate pe termen lung pentru că tehnologiile oricând de avansate ar fi în agricultură nu pot să compenseze total ceea ce natura poate să facă’, a mai adăugat comisarul european.