Cioloş: Vrem să aducem oamenii cu experienţă în IT pentru a ne ajuta în administraţia publică, prin programul GovITHub

Economica.net
04 08. 2016
dacian_ciolos_91897000_66852500

‘Ne-am dat seama că avem nevoie de capacitate inovativă în administraţie, capacitate de inovaţie care să vină din sectorul care, din punctul meu de vedere, s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească, producţia de servicii IT. Este chiar impresionant (…) Vorbim de atâta vreme de potenţialul agriculturii româneşti şi de cât ar putea să facă pentru Produsul Intern Brut şi am avut surpriza plăcută (…) din acest punct de vedere, al dezvoltării serviciilor IT, să văd că, dacă nu mă înşel, nu numai că a egalat aportul agriculturii în Produsul Intern Brut, dar chiar l-a depăşit, ceea ce arată capacitatea de a inova şi de a evolua a acestui domeniu în România. Şi atunci ne-am gândit cum să facem ca să aducem această capacitate de inovaţie şi în administraţia din România, să putem arde nişte etape şi să putem face nişte paşi mai rapizi înainte’, a spus premierul Cioloş la lansarea programului GovITHub.

Prim-ministrul a precizat că această platformă are la bază experienţe reuşite din domeniul IT.

‘Ne-am gândit la acest mecanism pe care îl declanşăm astăzi, pornind şi de la experienţe reuşite aş spune, individuale, cu câţiva oameni pe care i-am adus în sistem şi care nu numai că nu s-au lăsat fagocitaţi de sistem, dar au reuşit pe poziţiile pe care le ocupă să împingă lucrurile înainte. Ne dorim deci să lărgim această experienţă, să o formalizăm într-un anumit fel prin această platformă GovITHub, care se doreşte a fi o platformă care să reunească oameni care au curajul şi care vor avea curajul să facă o pauză, să spun aşa, în activitatea lor profesională sau în businessul lor din sectorul privat şi să vină să dea o mână de ajutor în administraţie, pentru a găsi soluţii inovatoare în a rezolva anumite probleme şi pentru o mai bună funcţionare a administraţiei şi pentru o creştere a calităţii serviciilor pe care administraţia românească le furnizează cetăţenilor, pentru mai multă transparenţă şi în modul de lucru al administraţiei şi mai ales pentru a putea continua procesul de simplificare pe care l-am început’, a afirmat Cioloş.

Acesta a mai spus că în cadrul programului GovITHub vor fi acordate burse de 2.000 de euro pe lună, timp de şase luni, însă persoanele interesate vor putea lucra şi pe bază de voluntariat.

‘Asta e ideea acestei platforme: să găsim oameni care sunt dispuşi, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru şase luni, de 2.000 de euro pe lună. Sigur nu e miraculos 2.000 de euro pe lună, dar e cred suficient de stimulativ pentru oameni (…). Poate să vină oricine, dar mă gândesc că pentru un tânăr o experienţă în administraţie din această perspectivă ar putea fi foarte utilă. (…) Deci, va avea şase luni, cu această bursă de 2.000 de euro pe lună, pentru a crea, pornind de la identificarea unor probleme (…), şi de a-şi lăsa urmele trecerii prin administraţie prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administraţiei, ci şi cetăţenilor. Deci, va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat, o schemă mai flexibilă, dar care din punctul meu de vedere ar putea avea cel puţin aceeaşi eficienţă. Şi sistemul de voluntariat îl testăm în momentul de faţă şi chiar eu am putut să constat că funcţionează, avem un astfel de voluntar la Ministrul Mediului, care lucrează pe îmbunătăţirea acelei aplicaţii privind ‘Inspectorul Pădurilor”, a adăugat Cioloş.

Premierul a precizat că are certitudinea că, dacă va fi un succes, programul GovITHub va continua indiferent de cine va veni la guvernare.

‘Aş putea spune că am chiar certitudinea că această idee, dacă va fi un succes, în următoarele luni, va continua indiferent cine va veni la guvernare în perioada următoare, pentru că e un lucru care va ajuta administraţia şi care va ajuta apropierea administraţiei de cetăţean’, a subliniat Cioloş.