Conform unor precizări transmise de către Primăria Capitalei, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au avut pe 14 ianuarie o acţiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roşu, la care au solicitat participarea unui echipaj de la Poliţia Locală Sector 6.
„În urma acţiunii, au fost identificaţi 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezenţa echipajelor ASPA şi al Poliţiei Locale Sector 6. La finalul acţiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturaţi câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menţionat şi numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat şi de poliţistul local de la Sectorul 6, prezent la acţiune. Până în prezent nu am primit de la Poliţia Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acţiona pe proprietatea privată respectivă”, transmite ASPA, care ataşează şi o copie a raportului respectiv.
Totodată, ASPA neagă afirmaţiile „repetate” ale edilului Sectorului 6 potrivit cărora primăriile de sector nu pot înfiinţa servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. În acest sens, sunt citate mai multe articole din Codul Administrativ şi din OUG 155/2001.
Astfel, conform art. 3 al HG 1059/2013 privind normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 „serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân (…) desfăşoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, la nivelul cărora au fost înfiinţate, şi, în funcţie de posibilităţi, pot încheia protocoale de colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale cu care se învecinează, precum şi cu orice altă unitate administrativ-teritorială de pe raza judeţului”.
Totodată, aceste servicii sunt denumite prin sintagma „Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, urmată de denumirea unităţii administrativ-teritoriale, „respectiv a SUBDIVIZIUNII ACESTEIA, la nivelul căreia au fost înfiinţate”, prevede hotărârea de Guvern, citată în comunicat.
ASPA concluzionează că OUG 155/2001 „nu se referă doar la UAT-uri, ci şi la subdiviziunile (sectoarele) UAT-urilor”.
„Toate aceste informaţii lansate în spaţiul public fără o minimă verificare a legislaţiei sau a veridicităţii nu fac altceva decât să creeze confuzie în rândul opiniei publice. ASPA are toată deschiderea să colaboreze în continuare cu toate primăriile de sector, poliţiile locale şi naţională, ONG-uri şi voluntari pentru a gestiona situaţia câinilor fără stăpân şi facem apel şi pe această cale la cooperare interinstituţională cu scopul de a proteja cetăţenii şi de a nu răni animalele”, menţionează sursa citată.
Poliţia Locală a Sectorului 6 a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) privind prezenţa unei haite de câini în zona unde femeia a fost ucisă de patrupede în timp ce alerga în zona Lacul Morii, însă nu a venit nimeni, relatează Agerpres.
Poliţia Locală a Sectorului 6 a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) privind prezenţa unei haite de câini în zona unde femeia a fost ucisă de patrupede în timp ce alerga în zona Lacul Morii, însă nu a venit nimeni, relatează Agerpres.
„Pe 14 ianuarie, cu o săptămână înainte de a se petrece oribilul atac, poliţişti de proximitate ai Poliţiei Locale a Sectorului 6 au chemat ASPA, fiind anunţat dispeceratul PMB de faptul că o haită de 10 câini ar fi acolo. Acela ar fi putut să fie apelul salvator. Nu a venit nimeni (…) ASPA nu a reacţionat. ASPA nu a dat niciun răspuns. (…) Avem deci o înregistrare pe care vă arătăm că am semnalat cu 7 zile înainte existenţa unei haite de 10 câini şi (…) avem fotografiile acelei haite. O să punem la dispoziţia Procuraturii, ca să vadă dacă câinii prinşi ulterior sunt aceia sau nu”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El a semnalat că a survenit „o schimbare fundamentală de abordare” la nivelul ASPA, începând cu anii 2017-2018, când efectivele de prinzători, hingheri şi şoferi au fost „reduse drastic” la circa 15 angajaţi, în prezent mai fiind 13 angajaţi.
„A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul şi pe capacităţile ASPA. Activitatea ASPA s-a concentrat atunci în principal pe acţiuni de prevenire, campanie de conştientizare pentru sterilizare, adopţie, scăzând drastic capacitatea de capturare”, a atras atenţia Ciprian Ciucu.
El a spus că, după schimbarea politică din 2020, noua conducere a ASPA menţinut şi a accentuat politicile începute în mandatul anterior. Din punctul său de vedere, conducea ASPA nu şi-a îndeplinit obiective legale, nu au realizat nici până în prezent un recensământ al animalelor.
Ciucu a susţinut că activitatea de capturare a fost „subfinanţată şi inhibată” prin dispoziţii ale celor responsabili să decidă politicile de management a animalelor.
„În 2022, ASPA a avut un buget de 17 milioane şi s-a concentrat exclusiv pe alte activităţi, cum ar fi târguri de animale, care, din punctul meu de vedere, nu au fost foarte eficiente (…). O parte dintre câinii adoptaţi au fost returnaţi în adăposturi. Cei mai mulţi câini au fost adoptaţi după aceea de organizaţii care dau spre adopţie la nivel internaţional astfel de animale. Deci, acţiunea s-a mutat de pe de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, pe partea de comunicare foarte bună, foarte utilă, sterilizare şi s-a inhibat capturarea. Condiţiile de adăpost sunt groaznice, din cauza supraaglomerării (…) Peste 40 de câini mor, lunar, în adăposturi. Capacitatea actuală este undeva la 1.630 de locuri. Deci, în mod iresponsabil, ASPA şi-a redus programul de lucru, eliminând permanenţa cu unitatea serviciului de ecarisaj”, a punctat edilul Ciucu.
O femeie care alerga sâmbătă dimineaţa în zona Lacul Morii a fost ucisă de câini.