Ciprian Conduraru: Acoperişul verde poate fi văzut acum şi în România, nu numai în filmele americane

Economica.net
13 07. 2020
113072020_42053800

O astfel de lucrare poate fi dotată cu un sistem de irigație, cu un iaz – care poate avea și rolul de filtrare și refolosire al apei gri pentru îngrijirea plantelor sau chiar cu un teren amenajat special pentru practicarea unui sport. Opțiunile sunt nelimitate!

Subiectul acoperișurilor verzi a început să fie studiat în Germania încă din anii 1970, însă ritmul cercetărilor a crescut exponențial în ultimii 10 ani. În Statele Unite ale Americii există 10 centre de cercetare ale acoperișurilor cu vegetație. În 2010, orașul Toronto din Canada a devenit primul oraș din America de Nord care impune prin lege instalarea acoperișurilor verzi pe clădirile comerciale, instituționale, precum și pe complexele rezidențiale.

În lume există peste 40 de țări în care se investighează această nișă, iar acest curent începe să capete amploare și în Europa. În Marea Britanie s-a constatat, în urma unui studiu extrem de complex, că metodă acoperișurilor cu vegetație ajută la menținerea unor temperaturi scăzute. În Grecia, în anul 2008, ministerul finanțelor a instalat un acoperiș verde pe o clădire a statului.

Superbele acoperișuri verzi, pe care obișnuim să le vedem internet sau în filme au ajuns și în țara noastră.

„În septembrie 2017 a fost inaugurată stație de autobuz cu acoperiș verde, în capitală, iar la începutul acestui an, nu mai puțin de 18 astfel de stații au fost instalate în Cluj. Deși proiectele respective nu sunt dintre cele mai spectaculoase, ele reprezintă un semnal. Cert este că, acoperișul verde poate fi văzut acum și în România, nu numai în filmele americane” spune specialistul Ciprian Conduraru.

Acest trend nu are la bază numai principii ecologice. Acoperișurile verzi, pe lângă plusul uriaș pe care îl pot aduce la capitolul design și implicit, bunăstare psihologică, sunt benefice atât pentru proprietarii clădirilor, cât și pentru cei care o folosesc.

„Un acoperiș verde pe care este realizat un teren de mini golf sau de tenis poate părea un moft, însă nu este neapărat așa. Mai de grabă, este o investiție. Terasele verzi îmbunătățesc eficiență energetică a locuinței, reduc amprenta de carbon, cresc durata de viață a acoperișului și automat, măresc prețul imobilului” a adăugat specialistul care se bucură de peste 15 ani de experiență în domeniul hidroizolațiilor.

Există două categorii principale de acoperișuri cu vegetație:

  • Acoperiș verde extensiv – Acest tip de acoperiș include un strat relativ subțire de sol, pe care sunt plantate, în principal, plante care rezistă în condiții extreme și care necesită rareori îngrijire (odată la câteva luni sau chiar odată pe an).
  • Acoperiș verde intensiv – Acest tip de acoperiș este realizat cu o cantitate mai mare de sol, ceea ce permite plantarea plantelor aromatice, a arbuștilor și a copăceilor. De regulă, acest tip de acoperiș include alei și necesită ceva mai multă atenție.

Interesul românilor față de acoperișurile cu vegetație a crescut în ultimul deceniu, iar firmele specializate în termo și hidroizolații sunt cele mai recomandate pentru astfel de lucrări. Doritorii însă, nu trebuie să facă rabat la capitolul calitate, dacă vor să aibă de câștigat pe termen mediu și lung.

„Solicitările clienților au devenit din ce în ce mai îndrăznețe în ultima vreme. De exemplu, în anii trecuți, am realizat un teren de mini-golf pe o terasă necirculabilă. Astfel de proiecte se bucură de mare succes, însă numai dacă sunt executate în condiții optime. Noi, realizăm orice proiect de acoperiș cu vegetație în cel puțin 14 pași” a declarat directorul general al companiei Hidroizolaţii Conduraru Grup.