Ciprian Dascălu, economist șef BCR: România ar putea înregistra anul viitor o creștere economică de 2,1%. Inflația ar putea ajunge la 8,7%
„Forecast-ul nostru am spus: 2,1 creştere economică la anul. Ca să menţionez câteva ipoteze de background. Cred că principala ipoteză este creşterea din zona euro – 0,1% ca şi ipoteză de lucru. Ca să dau aşa o chestie de elasticitate, dacă de la acest – 0,1% ne ducem la -1/1%, deci o ajustare de un punct procentual într-o parte sau alta a creşterii din zona euro afectează prognoza de creştere pentru PIB-ul din România cam cu 0,7 – 0,8%.
Cam asta e elasticitatea din modelele noastre. Inflaţia, 8,7% pe final de an. Din nou, ipoteza că vor rămâne măsurile şi deja au fost aprobate, prelungite, măsurile de sprijinire la costurile cu energia până în 2025. Altă ipoteză este preţul petrolului. Dacă ne uităm la curba futures la petrol, pe finalul anului viitor preţurile sunt anticipate să scadă. Şi de aici este un efect dezinflaţionist şi de prima rundă, undeva cam la o scădere a petrolului cam de 10 % ar însemna efect de runda 1 undeva la 0,2 puncte procentuale în inflaţie. Şi efectele de runda a doua ajung undeva la 0,4%”, a spus Ciprian Dascălu, vineri, la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), eveniment organizat cu sprijinul PwC România şi BRD-GSG.
În ceea ce priveşte dobânzile, el a afirmat că BNR şi-a încheiat ciclul de întărire pe rata cheie la 6,75% în noiembrie. Întrebat la cât vede dobânda cheia anul viitor, el a declarat că o vede constantă pe tot parcursul anului 2023.
De asemenea, Florian Libocor, membru fondator AAFBR, economist şef BRD-GSG, a declarat că în 2023 nu se poate vorbi de o recesiune în România, ci de o încetinire a ritmului de creştere. El a menţionat că anul viitor va fi unul al rezilienţei.