Ciprian Dascălu, ING: Menţinerea deficitului sub 3% din PIB, muncă sisifică pentru guvernul de tehnocraţi

Economica.net
04 01. 2016
original_dsc_1029_50594500

Astfel, legislativul ar putea veni cu iniţiative precum majorarea salariilor din sectorul public, creştere salariului minim, blocarea reformelor în administraţia publică, educaţie sau sănătate, întârzierea privatizărilor, obstrucţionarea implementării principiilor unei bune guvernanţe corporative la întreprinderile de stat sau promovarea unor măsuri în sprijinul anumitor categorii de datornici, anticipează Dascălu într-o analiză cu titlul „România 2.0”, aluzie la schimbarea fundamentală prin care ar putea trece societatea românească în urma tragediei din clubul Colectiv.

Principala provocare pentru Guvern ar putea fi construirea unei fundaţii pentru îmbunătăţirea creşterii economice potenţiale, astfel încât 2016 să nu devină un „an pierdut”, notează economistul şef al ING. Printre măsurile vizate se numără: creşterea eficienţei energetice, stimularea natalităţii pentru a combate tendinţa de îmbătrânire a populaţiei şi reforma în educaţie.

ING Bank estimează că leul se va întări pe parcursul acestui an şi va încheia 2016 la un curs de 4,3 lei/euro, faţă 4,5 lei/euro luni dimineaţă pe piaţa interbancară, cu condiţia ca inflaţia să revină pe plus până la jumătatea anului. Pe de altă parte, dolarul ar putea ajunge la paritate cu euro în a doua parte a anului.

Creşterea economică prognozată de ING se situează peste 4% în acest an, faţă de 3,9% în 2015, iar rata anuală a inflaţiei ar urma să ajungă la 1,2% la finele lui 2016. ING anticipează că BNR nu va opera în acest an modificări ale ratei dobânzii de politică monetară.