Ciprian Mirea, OPPO România: Românii sunt consumatori atipici în Europa de Est. Alocă pentru telefoane un buget similar ca în Vest, iar concurența e foarte puternică
„Este o schimbare în ultimii ani, în ceea ce privește consumatorul român versus consumatorul din Europa de Est. Cumva tendințele la noi sunt mai apropiate de vestul Europei ca obicei de consum, ca ce tehnologii căutăm la un telefon, ca buget pe care suntem dispuși să alocăm în zona asta. Deci, da, e atipic în zona noastră de continent, mai degrabă consumatorul român e orientat, sau similar cu consumatorul din vest. Ne deosebim de Polonia, Ucraina, Bulgaria, poate și un pic de Ungaria”, a spus Ciprian Mirea.
Cu privire la evoluția pieței de smartphone-uri din 2024, Oprea a menționat că, deși piața românească a scăzut cantitativ cu circa 5%, segmentele mediu și high au crescut, astfel că piața a avut un plus 8% ca valoare. „Oamenii cumva au trecut de la telefoane de buget către zona de mijloc și către zona de sus, urmărind aceeași tendință de a folosi mai mult timp telefonul. Și atunci au decis să investească un pic mai mult la început, dar să știe că 2-3 ani nu o să-și schimbe telefonul”.
Astfel, noua strategie a OPPO în România, de a pune un accent mai mare pe dispozitivele premium urmărește să răspundă cererii românilor de a avea telefoane performante. OPPO România vrea să atace segmentul smartphone-urilor premium, care costă peste 800 de euro, odată cu lansarea noului model Find X8, un vârf de gamă menit să concureze cu liderii consacrați ai pieței.
„Am crescut în vânzări pe segmentele Mediu și High, iar odată cu noul produs lansat, sperăm să targetăm mai mult o zonă care nu ne era accesibilă până acum, în zona de peste 800 de euro, care e dominată de doi mari jucători sau de trei, ocazional. Vrem să intrăm mai puternic acolo odată cu lansarea Find X8, care e vârful nostru de gamă.”
Mirea a mai spus ca înțelegerea preferințelor consumatorilor a fost una dintre provocările companiei din acest an, împreună cu importanța comunicării și educării consumatorilor cu privire la noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială.
„A fost un an provocator pentru OPPO, pentru că am trecut la o dinamică nouă, tot felul de tehnologii din zona de inteligență artificială pe care a trebui să le comunicăm către consumatori, să vadă beneficiile, cum îi ajută în fiecare zi. Dar un an plin de provocări pe care le-am dus la bun sfârșit.
Încă nu s-a închis anul, multe brand-uri au o mare așteptări cu privire la cum o să închidă T4 și noiembrie și decembrie, dat fiind că avem cele mai mari evenimente de vânzări în noiembrie și apoi în perioada Crăciunului. Dar până acum suntem conform cu așteptările pe care mi le-am setat anul trecut”, a explicat oficialul OPPO.
Însă până la finele anului, acesta estimează că piața românească de telefoane se va mai redresa și va înregistra o scădere cantitativă, de minus 1-2%, dar o creștere de circa 10% din punct de vedere al valorii.
Top 3 cerințe ale românilor pentru un smartphone
Într-o piață tot mai sofisticată, cerințele consumatorilor români în materie de smartphone-uri reflectă o atenție sporită către calitate și durabilitate.
”Concurența e una foarte puternică. Cred că în România găsim Top 10 sau 8 brand-uri global furnizori de telefoane mobile și ne discutăm împreună cu ei piața. Avem avantaje competitive din punct de vedere tehnologic. Evident că în zona de vârf diferențele sunt, dar sunt din ce în ce mai greu de comunicat acolo când vine vorba de finețuri”, a mai spus Ciprian Oprea.
Acesta a evidențiat principalele aspecte pe care românii le caută atunci când aleg un telefon nou.
”Românii sunt foarte receptivi în ceea ce privește tehnologia nouă, sunt dornici să aloce un buget mai mare pentru un telefon capabil, pe care să-l folosească zilnic fără niciun fel de probleme și care să-l folosească mai mult timp, că, indiferent de bugetul pe care ei îl alocă, fie că e vorba de un telefon de 700 de lei sau de unul de 5.000, toți își doresc o cameră bună. Și aici, în funcție de pragul de preț și de tehnologia din spate, camera livrează, dar poate livra și mai bine atunci când mergem în segmentul de sus.
De asemenea, e importantă bateria. Telefonul să aibă o baterie care rezistă în timp și care nu se descarcă repede, și care se încarcă repede atunci când ai nevoie.
Și al treilea lucru este legat de durabilitate. Își doresc să nu stea cu grija telefonului. Dacă l-au scăpat, s-a spart, sau dacă s-a ciobit un pic și display-ul nu mai funcționează. Mulți au date sensibile, au carduri bancare, au aplicații financiare și e greu să ți se strice telefonul, să rămâi în pom, să nu poți scoate și cu cardul, cum mulți deja plătesc cu telefonul acum”, a explicat reprezentantul OPPO România.
Acesta a adăugat că, în prezent, consumatorii români își schimbă telefoanele după circa doi ani și jumătate, principalul motiv fiind avansul tehnologic, în contrast cu tendințele anterioare, care arătau că și le schimbau în fiecare an.
Din punct de vedere tehnologic, OPPO mizează pe inovații precum camera periscop duală, capabilă să ofere fotografii de calitate atât la distanțe mari, cât și pentru cadre de aproape, și standardele ridicate de rezistență IP69, care protejează telefonul în medii variate, inclusiv în apă fierbinte.