Verificarea paşapoartelor acordate în condiţii suspecte continuă, adaugă aceeaşi sursă.
Paşapoartele emise de Republica Cipru, stat membru al Uniunii Europene, permit libera circulaţie în întregul bloc comunitar.
Scandalul a izbucnit în 2020 cu un reportaj al televiziunii Al-Jazeera, în care preşedintele de atunci al Parlamentului cipriot a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce îi oferea asistenţă unui chinez pentru a dobândi cetăţenia cipriotă.
Chinezul primise în ţara sa o lungă condamnare la închisoare pentru spălare de bani.
Preşedintele Parlamentului şi un alt deputat cipriot au demisionat ulterior.
O comisie de anchetă a concluzionat că, între anii 2007 şi 2020, au primit cetăţenie cipriotă 3.517 de persoane, împreună cu 3.810 de rude apropiate. Un mare număr dintre aceste cazuri au fost naturalizări ilegale, a descoperit comisia, conform raportului său de 192 de pagini.
Solicitanţii trebuiau să investească cel puţin 2,5 milioane de euro (2,7 milioane de dolari) în Cipru pentru a-şi asigura paşaportul. Chinezi şi ruşi bogaţi au văzut mult timp în Cipru o destinaţie preferată, atât pentru vacanţe, cât şi drept centru financiar.
Uniunea Europeană lucrează de ceva vreme pentru a pune capăt aşa-numitelor paşapoarte şi vize „de aur”. Comisia Europeană consideră că acestea generează riscuri în ce priveşte securitatea, spălarea de bani, evaziunea fiscală şi corupţia.
Practica a fost stopată în Cipru în noiembrie 2020.