Cipru: Guvernul spune că ţine sub control criza şi că a evitat „varianta argentiniană”
Intrarea Argentinei în incapacitate de plată în anul 2001 a generat pierderi cumulate ale băncilor de ordinul a 7-10 miliarde de dolari, la deprecierea monedei naţionale, precum şi la pierderea economiilor de către populaţie.
Stylianides a apreciat situaţia actuală din Cipru ca ‘dificilă’, dar ‘posibil de controlat’. ‘Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a reuşit la negocierile de la Bruxelles să evite scenariul argentinian al evoluţiei situaţiei’ din insulă, a subliniat acesta.
‘Am reuşit să evităm un faliment necontrolat, ceea ce ar fi însemnat prăbuşirea completă a sistemului monetar şi financiar, colapsul economiei şi, posibil, ieşirea din zona euro, cu toate consecinţele politice negative’, a adăugat el.
Potrivit acestuia, nimeni nu i-ar fi dat Ciprului 10 miliarde de euro (ajutorul promis de Eurogrup din partea UE, BCE şi FMI) dacă nu ar fi fost convins că poate să recupereze aceşti bani. ‘Acordul cu zona euro arată că situaţia este dificilă, dar în acelaşi timp există posibilitatea şi perspective de depăşire a crizei’, a mai spus el.
Referitor la taxa excepţională unică pe depozitele bancare de peste 100.000 de euro, Stylianides a afirmat că ‘la ora actuală nimeni nu poate spune dacă aceasta va fi de 30% sau de 40%’. ‘Nu mă joc cu cifrele, însă cred că impozitul se va ridica undeva la 30%’, a punctat reprezentantul guvernului cipriot.
Stylianides a recunoscut că şomajul va creşte inevitabil în insulă, ceea ce preocupă în mod deosebit guvernul republicii. Cu toate acestea, în opinia sa, ‘va exista o redistribuire de capital uman pe piaţa forţei de muncă, ceea ce va permite revenirea în Cipru a unor tipuri de activităţi care până acum nu erau prestate din cauza nivelului ridicat de viaţă’.
‘Oricât de greu ar fi, eu încă mai cred în patriotismul ciprioţilor’, a adăugat el, subliniind că o investigaţie specială pentru a-i identifica pe cei responsabili de criza financiară în Cipru va fi realizată. În acest sens, el a anunţat intenţia guvernului de a institui o comisie specială, al cărei scop va fi de a identifica posibile ‘răspunderi penale, civile sau politice’ pentru criza din insulă.