Cipru: O insulă mică, dar o mare problemă pentru zona euro

Tocmai când liderii europeni credeau că sunt pe cale să pună capăt turbulenţelor economice din ultimii trei ani, a apărut problema Ciprului, aparent mică, dar care nu poate fi ignorată, relatează publicaţia elenă Kathimerini.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 16:45
Cipru: O insulă mică, dar o mare problemă pentru zona euro

Economia cipriotă valorează doar 18 miliarde de euro, fiind a treia cea mai mică din zona euro, dar problemele pe care le pune sunt printre cele mai complexe cu care s-a confruntat Europa, combinând elemente ale crizei din Grecia, Spania şi Irlanda.

Potrivit celor mai recente estimări ale analiştilor, ţara are nevoie de 17,5 miliarde de dolari pentru a se pune pe picioare, din care zece miliarde de dolari pentru sectorul bancar şi până la 7,5 miliarde de dolari pentru activităţile generale ale guvernului şi serviciul datoriilor.

Suma este mică în termeni nominali, dar echivalează cu PIB-ul ţării, astfel că programul de salvare ar fi cel mai mare acordat de zona euro după cel pentru Grecia şi de trei ori mai mare decât programul acordat Portugaliei în 2011.

Problema este cum va putea Ciprul să ramburseze banii pe care i-ar primi, astfel că programul de salvare nu este sustenabil.

În această situaţie FMI nu va va dori să participe, ceea ce ar pune sub semnul întrebării credibilitatea programului în ansambul său.

„Ciprul este, ca ţară, cel mai mare risc cu care se confruntă astăzi zona euro. Văd o deconectare între Cipru şi partenerii săi din uniunea monetară, nu se ştie cum pot fi acoperite divergenţele”, a declarat săptămâna trecută Charles Dallara, şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale, organizaţie care a negociat anul trecut restructurarea datoriilor Greciei, în numele băncilor.

Ciprul a cerut asistenţă financiară în iunie anul trecut, iar în ultimele şapte luni a negociat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Discuţiile s-ar putea clarifica după alegerile pentru un nou preşedinte al Ciprului, din februarie, fiind posibil ca negocierile să fie finalizate înainte de o reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, de la sfârşitul lunii martie.

Te-ar mai putea interesa și
Criza politică din România i-ar putea afecta posibilitate de a se finanța din exterior – S&P Global
Criza politică din România i-ar putea afecta posibilitate de a se finanța din exterior – S&P Global
Criza politică din România şi posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbuşirii guvernului de coaliţie în această......
Ciolacu a anunțat că demisionează din fruntea PSD – surse
Ciolacu a anunțat că demisionează din fruntea PSD – surse
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PSD, în cadrul ședinței informale a conducerii social-democrate ...
Moody’s a retrogradat ratingurile marilor giganților financiari Bank of America, JP Morgan și Wells Fargo, la câteva zile după ce a retrogradat ratingul SUA
Moody’s a retrogradat ratingurile marilor giganților financiari Bank of America, JP Morgan și Wells Fargo, la câteva ...
Moody's a coborât astăzi de la Aa1 de la Aa2 ratingurile pentru depozitelor pe termen lung ale Bank of America Corporation ...
Gazprom negociază încheierea unui contract nou de furnizare de gaze către Serbia
Gazprom negociază încheierea unui contract nou de furnizare de gaze către Serbia
Grupul rus Gazprom negociază în prezent termenii pentru un nou contract de furnizare de gaze către Serbia, a anunţat ...