Potrivit postului public de radio, deputaţii se vor reuni marţi în sesiune de urgenţă, pentru a dezbate şi a supune la vot legea. Guvernul de la Nicosia susţine că trebuie să treacă prin Parlament această lege înaintea zilei de miercuri pentru a îndeplini condiţiile impuse de creditorii internaţionali pentru acordarea unei noi tranşe de ajutor în valoare de 236 milioane de euro.
În luna martie 2013, Ciprul a fost la un pas de colapsul economic, din cauza expunerii mari a băncilor sale faţă de Grecia dar şi a derapajului fiscal. În schimbul unui program de ajutor de 10 miliarde de euro acordat în luna martie 2013 de creditorii internaţionali, Ciprul a acceptat să restructureze sistemul bancar dar şi să privatizeze principalele servicii publice.
‘Noul proiect de lege prezentat vineri de guvern încorporează numeroase amendamente care au fost discutate cu parlamentarii şi în consecinţă ne aşteptăm la un vot favorabil’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Christos Stylianides.
Cu prilejul votului de joi seară, când a fost respinsă prim a variantă a legii de privatizare a principalelor servicii publice, 25 de deputaţi au votat în favoarea proiectului, 25 împotrivă, iar cinci s-au abţinut, pentru adoptarea legii fiind necesară majoritatea simplă. Cele cinci abţineri au fost exprimate de membrii partidului de centru-dreapta Diko, însă vineri această formaţiune a anunţat că va vota în favoarea textului revizuit.
În paralel însă Ciprul trece şi printr-o criză politică, după ce toţi membrii guvernului cipriot şi-au înaintat vineri demisia preşedintelui Nicos Anastasiades, pentru a permite acestuia să demareze o remaniere a cabinetului. Potrivit AFP, un purtător de cuvânt al preşedintelui Anastadiades a anunţat că şeful statului va prezenta la mijlocul lunii martie un nou guvern, după decizia partidului de centru Diko de a părăsi coaliţia pe fondul dezacordului privind reluarea negocierilor cu partea turcă.
Ciprul a devenit a cincea ţară dintre cele 18 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.