Cipru va face un audit al băncilor pentru evaluarea regulilor de combatere a spălării banilor

Economica.net
05 03. 2013
cipru_29950500

Preşedintele Eurogroup, Jeroen Djisselbloem, a declarat după reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, că, „după cum a înţeles”, controlul va fi realizat de o companie privată.

Oficiali ciprioţi au declarat pe de altă parte că auditul va fi efectuat de Moneyval, un grup interguvernamental subordonat Consiliului Europei.

Moneyval a publicat deja patru rapoarte pozitive referitoare la respectarea reglementărilor de combatere a spălării banilor în Cipru, între 1998 şi 2011.

După întâlnirea avută luni, miniştrii de Finanţe din zona euro au subliniat „disponibilitatea de a asista Cipru în efortul de ajustare, inclusiv în sectorul bancar, şi de a lucra pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord de împrumut”.

Djisselbloem a refuzat să dea detalii legate de pachetul de ajutor, dar a spus că pregătirile sunt avansare şi va încerca să obţină susţinerea politică a programului în a doua jumătate a lunii martie.

Cipru are de la 1 martie un nou guvern, mandatul acestuia fiind de a rezolva criza datoriilor.

Statul cipriot a solicitat UE un program de sprijin financiar în iunie 2012, dar negocierile s-au blocat din cauza sistemului bancar care deţine active de peste 120 miliarde de euro, de circa şapte ori mai mari decât PIB-ul ţării.

FMI este îngrijorat că un program de sprijin convenţional va duce raportul dintre datorii şi PIB la un nivel nesustenabil, de 140%-145%, depăşit numai de cel al Greciei.

Diplomaţii ciprioţi susţin că băncile sunt „curate”, dar un raport de anul trecut al serviciilor secrete din Germania a arătat că aceste au conturi de ordinul miliardelor de euro aparţinând unor investitori ruşi, unele dintre ele legate de crima organizată.

Foşti angajaţi ai unui activist rus anti-corupţie decedat, Serghei Magnitsky, susţin că zeci de milioane de euro ale mafiei ruse au trecut prin Cipru.

În acest context, Germania a insistat ca la susţinerea Ciprului să se implice şi investitorii privaţi, pentru reducerea costurilor de salvare, dar unii oficiali europeni sunt îngrijoraţi că impunerea de pierderi va duce la retrageri de capital din insulă.

Comisia Europeană a precizat anterior că implicarea investitorilor privaţi în Grecia a fost o soluţie unică.

Băncile din Cipru au fost printre cele mai lovite de reevaluarea în scădere a datoriilor Greciei, înregistrând pierderi de 4,5 miliarde de euro. Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat luna trecută că autorităţile europene nu lucrează la un plan pentru Cipru care implică investitorii privaţi, iar autorităţile cipriote resping la rândul lor această soluţie.