Ciprul nu va avea nevoie de toţi banii primiţi de la UE, BCE şi FMI

Ciprul nu va avea nevoie de toţi cei 10 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară primit în 2013 de la UE, BCE şi FMI deoarece economia se redresează mai rapid decât se estima, a declarat vineri ministrul cipriot de Finanţe, Harris Georgiades, într-un interviu acordat AFP.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 10:39
Ciprul nu va avea nevoie de toţi banii primiţi de la UE, BCE şi FMI

‘Economia este într-o situaţie mult mai bună, se redresează. Încă înregistrăm o rată de creştere negativă dar în fiecare trimestru înregistrăm o îmbunătăţire’, a afirmat Harris Georgiades, estimând că anul acesta creşterea PIB-ului va fi ‘moderată’.

După negocieri îndelungate, reprezentanţii FMI, CE şi BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar.

Ciprul a devenit, astfel, a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Ministrul cipriot de Finanţe a dat asigurări că din 2013 ‘s-au înregistrat progrese semnificative’.

‘Rata şomajului a început să scadă, situaţia finanţelor publice este sub control, nu înregistrăm deficit şi, cel mai important, sectorul bancar se stabilizează’, a explicat Harris Georgiades. Acesta a adăugat că Ciprul nu va avea nevoie de toţi cei 10 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară, datorită climatului economic favorabil.

‘De exemplu, nu ne aşteptăm ca băncile să aibă nevoie de capital şi să apeleze la ajutorul statului. Suma de bani din pachetul de asistenţă păstrată ca un capital tampon pentru bănci nu va mai fi necesară, a explicat oficialul cipriot, adăugând că până în prezent Ciprul a primit şase miliarde de euro din împrumutul internaţional.

Autorităţile de la Nicosia au renunţat în ianuarie la toate restricţiile impuse tranzacţiilor realizate de băncile străine, atenuând regimul impus mişcărilor de capital în martie 2013.

Astfel, s-a renunţat la impunerea unei limite la sumele de bani transferate în străinătate fără aprobarea prealabilă a Băncii Centrale a Ciprului, limită stabilită la două milioane de euro (2,36 milioane de dolari). De asemenea, au fost ridicate restricţiile de capital impuse cetăţenilor. Persoanele fizice pot transfera în afara ţării până la 20.000 euro (23.600 dolari) pe lună, faţă de limita de 10.000 de euro stabilită anterior.

Şi suma de bani care poate fi scoasă în afara ţării de persoanele fizice a fost majorată la 10.000 euro (11.800 dolari), faţă de 6.000 de euro anterior.

Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis marţi în creştere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 67,8 milioane de lei (13,62 de milioane de euro), relatează Agerpres. ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar de stat
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar ...
Simulare de traseu pe viitorul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești ce urmează să fie dat în trafic luna viitoare. ...
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite Ale Americii a scăzut în martie, războaiele comerciale ale preşedintelui ...
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită ...